Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 1, 2015

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Papryka Faszerowana...

    Składniki:   8 papryk 30dkg.mielonej wieprzowiny cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz oregano   Przygotowanie:   Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Cebulę posiekać następnie zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Dodać do tego mięso mielone sól pieprz i oregano lekko przesmażyć i dodać ryż wszystko mieszając.Od umytych papryk odciąć wierzchy pozbyć się pestek i napełnić farszem.Olejem wysmarować żaroodporne naczynie w którym ułożyć papryki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody i podlać papryki.Piec pod przykryciem ok.40 min.w temp.180 C. Papryki wyjąc a pozostały po pieczeniu sos doprawić przecierem pomidorowym zagotować ewentualnie podlać małą ilością wody.Podawać polany sosem.      

Marynowane Papryczki Chilli...

Marynowane Papryczki Chilli.   Składniki:   Papryczki chilli najlepiej różnokolorowe 2 łyżeczki soli 1/3 szklani cukru kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki octu 10% 2 szklanki wody.   Przygotowanie:   Umyte papryczki pokroić w grubsze talarki i ładnie poukładać w słoiczkach.Wodę z cukrem solą octem zielem angielskim zagotować i zalać słoiczki.Słoiczki mocno zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut.Następnie wyjąć poukładać dnem do góry do wystygnięcia.

Sałatka Ziemniaczana.

Sałatka Ziemniaczana.   Składniki: 1 kg.ziemniaków 1 cebula 5 ogórków konserwowych łodyga selera naciowego świeży koper drobno posiekany 1 łyżeczka soli i pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę zielony groszek   Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurka ale tak by były lekko twardawe obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Selera kroimy w talarki.Majonez zmieszać z jogurtem dodać czosnek sól i pieprz zielony groszek następnie dobrze wymieszać.Pokrojone warzywa przełożyć do miski  wymieszać z sosem i posypać koperkiem. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.  

Gulasz po Węgiersku...

Gulasz po Węgiersku   Składniki:   700 gr.łopatki wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g.ziemniaków 3 łyżki oleju 3 pomidory 5 pieczarek 1 papryka może być czerwona 1 łyżeczka papryka mielona szczypta kminku sól i pieprz   Przygotowanie:    Mięso pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek posiekać.Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i paprykę. W garnku rozgrzać olej.Podsmażyć w nim cebulę czosnek i pieczarki następnie wsypać kminek mieloną paprykę i na końcu mięso.Smażyć do zarumienienia.Dolać 600 ml.wody jak ktoś ma może być bulion i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok. godziny.Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować jeszcze 20 min. by smaki się połączyły .Doprawić solą i pieprzem jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrej papryki.Na koniec posypać świeżą pietruszką.Podawać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany w/g uznania.