Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 7, 2015

Śledzik.

Śledzik. Składniki:   0,5 kg. śledzi matiasów ok. 6szt. duża cebula pieprz oliwa lub dobry olej 2 liście laurowe 3 - 4 kulek ziela angielskiego zielenina do przybrania Przepis: Śledzie matiasy wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i moczymy by pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i przelewamy zagotowana gorącą woda by trochę zmiękła. Gdy śledzie są już odpowiednio słone odlewamy wodę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w m/w 2 - 2,5 cm. kawałki. Tak przygotowane układamy w naczyniu szklanym warstwami raz cebula raz śledzie. Każdą warstwę lekko posypujemy pieprzem i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy olejem zamykamy i odstawiamy do lodówki. Powinny tam spędzić co najmniej 24h. Po tym czasie możemy serwować. Wykładamy na półmisek, przyozdabiamy cebulą i posypujemy zieleniną. Smacznego.