Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 4, 2015

Karczek Pieczony...

Karczek Pieczony. Składniki: 1.5 kg.karczku lub łopatki wieprzowej sól,pieprz papryka słodka rozmaryn imbir świeży 3-4 ząbki czosnku trochę oleju by połączyć przyprawy Przepis: Mięso nacinamy  nożem i w te miejsca wciskamy wcześniej pocięty w paski czosnek.Pozostałe przyprawy imbir,rozdrobniony rozmaryn.sól,pieprz,papryka słodka mieszamy z olejem i nacieramy nimi dokładnie całe mięso.Dobrze by było gdyby tak poleżało przez dwie godziny w lodówce żeby przeszło smakami.Do naczynia żaroodpornego wkładamy przygotowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 1.5 godz.Pod koniec pieczenia ściągamy folię by mięsko ładnie się przyrumieniło.Można jeść na ciepło i zimno.Nadaje się do kanapek jak również do obiadów.

Guacamole.

  Składniki:   2 avocado muszą być miękkie dojrzałe 1 limonka pieprz,sól 1/2 cebuli czerwonej drobniutko posiekanej 2 posiekane drobno pomidory pozbawione nasion szczypta pieprzu świeżo zmielonego posiekana kolendra 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę papryczka chilli posiekana bez nasion. Przepis:   Avocado przekroić na pół łyżką wydrążyć miąższ i w miseczce widelcem rozdrobnić ale nie całkowicie na masę.Dodać od razu sok z limonki i wymieszać by masa nie ściemniała.Następnie dodać pozostałe składniki doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Najlepiej podawać schłodzone.      

Schab Pieczony.

Schab Pieczony. Składniki: 1.5 kg.schabu bez kości 30 dkg.fasolki szparagowej 1/2 cebuli jałowiec kilka ziaren 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku sól,pieprz łyżka mąki  wino Papryczka chilli ja używam swoją marynowaną w oliwie oliwa z oliwek może być olej rzepakowy Sposób przyrządzenia : Oczyszczamy schab z nadmiaru tłuszczu i dobrze nakłuwamy nożem ze wszystkich stron.Do miski wlewamy trochą oliwy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę,wyciśnięte dwa ząbki czosnku,majeranek.posiekana papryczkę chilli,jałowiec w całości,doprawiamy pieprzem,solą i tą mieszankę wcieramy w przygotowane wcześniej mięso.Wkładamy do lodówki na godzinę.Schab wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.Dodajemy cala marynatę i przykryty folią aluminiowa pieczemy w piekarniku w temp.190C przez ok 1.5 godz.Miedzy czasie fasolkę wrzucamy na 10 min.do gotującej osolonej wody.Gdy upieczone mięso odpoczywa wlewamy wino do pozostałego sosu trochę odparowujemy i dod

Żeberka Pikantno-Miodowe.

  Składniki:   1.5 kg.żeberek 2 łyżki musztardy 5 łyżek miodu łyżeczka wyciśniętego czosnku 4 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka pieprzu cayenne sól,pieprz kieliszek wódki łyżeczka czerwonej papryki   Przepis:   Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.Podzielone żeberka wkładamy do miski zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy.Powinny się tak marynować co najmniej  ze trzy godziny.Żeberka można smażyć w piekarniku ja jednak polecam grill.Najpierw przez chwilę na mocnym żarze a później już spokojnie jednak cały czas smarując marynatą uważając jednak by się nie przypaliły za bardzo.Podawać z surówkami lub z sałatką ziemniaczaną.