Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 9, 2015

Zupa Krem z Zielonego Groszku...

  Zupa Krem z Zielonego Groszku.   Składniki:   3 szklanki zielonego groszku bagietka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 cebula 1 cytryna 1l. wywaru warzywnego sól i cukier do smaku 3 - 4 łyżki sera koziego prażone orzeszki do posypania 4 łyżki śmietany kremówki   Przepis:   W garnku roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy aż się dobrze zeszkli. Dorzucamy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Teraz zupę zmiksować blenderem i doprawić solą, cukrem, wcisnąć 1/2 soku z cytryny i dodać 2 łyżki śmietany. Podawać z grzankami przygotowanymi z bagietki posypaną rozkruszonym serem kozim, prażonymi orzeszkami i kleksem śmietany.

Spaghetti z Sosem Pomidorowym.

Spaghetti z Sosem Pomidorowym   Składniki:   750dkg. pomidorów dojrzałych mięsistych 300dkg. makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii sól oliwa lub olej   Przepis:   Ugotować makaron w osolonej wodzie,ważne by go nie rozgotować ma być lekko twardy. Gotujmy krócej niż pisze na opakowaniu.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, rozdrobnić wrzucić na patelnie z odrobiną oleju i pokrojonym w cieniutkie plastry czosnkiem i doprawiamy do smaku.Dusić aż pomidory się trochę rozpadną .Jeśli sos jest za gęsty dolać wody z gotowanego makaronu.Przy końcu duszenia dodać porwane ręcznie listki bazylii. Gdy makaron jest już ugotowany dodajemy go do sosu i delikatnie mieszamy.Teraz już można nakładać na głęboki talerz. Jeśli ktoś lubi można posypać startym parmezanem.

Łosoś ze Szparagami.

Łosoś ze Szparagami.   Składniki:   250-300 g. filet z łososia szparagi pęczek oliwa  sól pieprz najlepiej kolorowy cytryna  łyżka cukru 3-4 pomidorki koktajlowe   Przygotowanie:   Myjemy szparagi odcinamy twarde końcówki i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem cukru i soli w pozycji stojącej tak by główki wystawały nad wodę/są bardzo delikatne/przez ok.cztery minuty.Umytego osuszonego łososia skropić olejem oprószyć solą i piec na patelni grillowej po ok 15 min. z każdej strony. Nakładamy szparagi które należy skropić oliwą następnie układamy łososia spryskujemy sokiem z cytryny, posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i przybieramy pokrojonymi pomidorkami.Łososia można również usmażyć w foli w piekarniku.Wtedy pieczemy ok.25 min. pod koniec rozchylamy folię by ryba się przyrumieniła.