Karczek Pieczony. Składniki: 1.5 kg.karczku lub łopatki wieprzowej sól,pieprz papryka słodka rozmaryn imbir świeży 3-4 ząbki czosnku trochę oleju by połączyć przyprawy Przepis: Mięso nacinamy nożem i w te miejsca wciskamy wcześniej pocięty w paski czosnek.Pozostałe przyprawy imbir,rozdrobniony rozmaryn.sól,pieprz,papryka słodka mieszamy z olejem i nacieramy nimi dokładnie całe mięso.Dobrze by było gdyby tak poleżało przez dwie godziny w lodówce żeby przeszło smakami.Do naczynia żaroodpornego wkładamy przygotowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 1.5 godz.Pod koniec pieczenia ściągamy folię by mięsko ładnie się przyrumieniło.Można jeść na ciepło i zimno.Nadaje się do kanapek jak również do obiadów.