Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

  Składniki:   pstrąg patroszony 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny ząbek czosnku sól,pieprz 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Papryczka chilli cebula może być czerwona.   Przygotowanie:   Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę poda

Filety z Kurczaka w Pomarańczach...

Filety z Kurczaka w Pomarańczach.   Składniki:   4 pojedyncze  filety z kurczaka 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku łyżka miodu sos sojowy  sól,pieprz tymianek świeży zielenina do przybrania   Sposób przygotowania:   Filety oczyścić osuszyć ręcznikiem papierowym.Pomarańcze dobrze umyć pod gorącą wodą a jednego pokroić na plastry.Połącz sos sojowy,miód,sól,pieprz  i wyciśnij trochę soku z pomarańczy.Wszystko wymieszaj i wrzucić do tego filety by się choć trochę zamarynowały.Przełóż filety do naczynia żaroodpornego polej marynatą dorzuć lekko rozgniecione nie obierane ząbki czosnku i dorzuć tymianek.Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez 30 min. następnie obróć filety obłóż plastrami pomarańcza i piecz już bez przykrycia kolejne 10 min.by ładnie delikatnie się zarumieniły.Podawać na desce do krojenia lub półmisku  obłóż upieczonymi plastrami pomarańczy i przybierz zieleninką.

Melonowa Sałatka.

Melonowa Sałatka. Składniki: dojrzały melon miodowy 3 grube plastry twardej szynki mała puszka zielonego groszku 1 papryczka chilli 1 torebka 100g.ryżu ananas mała puszeczka 1 łyżki soku z cytryny  Przepis: Z melona odciąć górną część,łyżką wyjąć wszystkie pestki a pozostały miąższ wyjąć pokroić na zgrabną kostkę.Na podobną wielkość kroimy szynkę i ananasa.Ryż ma być ugotowany al dente.Do miski wsypujemy wszystkie składniki dodajemy trochę zielonego groszku.Do soku z cytryny dodajemy część soku z ananasa i drobno posiekaną papryczkę chilli mieszamy i polewamy sałatkę.Całość przekładamy do wydrążonego melona i ozdabiamy bazylią. Smacznego.  

Karczek Pieczony...

Karczek Pieczony. Składniki: 1.5 kg.karczku lub łopatki wieprzowej sól,pieprz papryka słodka rozmaryn imbir świeży 3-4 ząbki czosnku trochę oleju by połączyć przyprawy Przepis: Mięso nacinamy  nożem i w te miejsca wciskamy wcześniej pocięty w paski czosnek.Pozostałe przyprawy imbir,rozdrobniony rozmaryn.sól,pieprz,papryka słodka mieszamy z olejem i nacieramy nimi dokładnie całe mięso.Dobrze by było gdyby tak poleżało przez dwie godziny w lodówce żeby przeszło smakami.Do naczynia żaroodpornego wkładamy przygotowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 1.5 godz.Pod koniec pieczenia ściągamy folię by mięsko ładnie się przyrumieniło.Można jeść na ciepło i zimno.Nadaje się do kanapek jak również do obiadów.

Guacamole.

  Składniki:   2 avocado muszą być miękkie dojrzałe 1 limonka pieprz,sól 1/2 cebuli czerwonej drobniutko posiekanej 2 posiekane drobno pomidory pozbawione nasion szczypta pieprzu świeżo zmielonego posiekana kolendra 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę papryczka chilli posiekana bez nasion. Przepis:   Avocado przekroić na pół łyżką wydrążyć miąższ i w miseczce widelcem rozdrobnić ale nie całkowicie na masę.Dodać od razu sok z limonki i wymieszać by masa nie ściemniała.Następnie dodać pozostałe składniki doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Najlepiej podawać schłodzone.      

Schab Pieczony.

Schab Pieczony. Składniki: 1.5 kg.schabu bez kości 30 dkg.fasolki szparagowej 1/2 cebuli jałowiec kilka ziaren 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku sól,pieprz łyżka mąki  wino Papryczka chilli ja używam swoją marynowaną w oliwie oliwa z oliwek może być olej rzepakowy Sposób przyrządzenia : Oczyszczamy schab z nadmiaru tłuszczu i dobrze nakłuwamy nożem ze wszystkich stron.Do miski wlewamy trochą oliwy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę,wyciśnięte dwa ząbki czosnku,majeranek.posiekana papryczkę chilli,jałowiec w całości,doprawiamy pieprzem,solą i tą mieszankę wcieramy w przygotowane wcześniej mięso.Wkładamy do lodówki na godzinę.Schab wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.Dodajemy cala marynatę i przykryty folią aluminiowa pieczemy w piekarniku w temp.190C przez ok 1.5 godz.Miedzy czasie fasolkę wrzucamy na 10 min.do gotującej osolonej wody.Gdy upieczone mięso odpoczywa wlewamy wino do pozostałego sosu trochę odparowujemy i dod

Żeberka Pikantno-Miodowe.

  Składniki:   1.5 kg.żeberek 2 łyżki musztardy 5 łyżek miodu łyżeczka wyciśniętego czosnku 4 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka pieprzu cayenne sól,pieprz kieliszek wódki łyżeczka czerwonej papryki   Przepis:   Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.Podzielone żeberka wkładamy do miski zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy.Powinny się tak marynować co najmniej  ze trzy godziny.Żeberka można smażyć w piekarniku ja jednak polecam grill.Najpierw przez chwilę na mocnym żarze a później już spokojnie jednak cały czas smarując marynatą uważając jednak by się nie przypaliły za bardzo.Podawać z surówkami lub z sałatką ziemniaczaną.   

Ryba w Pomidorach po Grecku.

Ryba w Pomidorach po Grecku. Składniki: zgrabne filety z ryby oliwa z oliwek sól,pieprz kilka kaparów 1 ząbek czosnku kilka oliwek 3 filety anchois 1/2 szklanki wina   Przepis: Umytą rybę zalewamy sokiem z cytryny i marynujemy ok.godziny.Między czasie na patelnię wlewamy trochę oliwy dodajemy czosnek,kapary,anchois,oliwki i po chwili dolewamy wino i pokrojone pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak dusimy aż wino częściowo odparuje. W misce żaroodpornej układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem ok.20 minut a pod koniec posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego.

Sałatka Bazyliko...

Sałatka Bazyliko. Składniki: 30dkg.pomidorki koktajlowe 1 kulka sera mozzarella czarne oliwki sól,pieprz oliwa z oliwek świeża bazylia 1 czerwona cebula 1 papryka. cytryna   Przepis: Pomidorki pokroić w połówki część na czwórki kilka zostawić w całości.Cebulę pokroić w piórka a paprykę w nieduże paski.Wszystko wrzucić do miski posypać porwaną na drobne kawałki mozzarellą i dorzucić oliwki.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Wszystko delikatnie wymieszać i dorzucić porwane w rękach listki bazylii.Olej wymieszać z sokiem z cytryny i dobrze skropić całość.Jeśli ktoś lubi można dodać rozdrobnioną grzankę.

Minestrone Włoska Zupa Jarzynowa.

Minestrone Włoska Zupa Jarzynowa.   Składniki: 25 dkg.cukini 2 pomidory marchewka  1.5l.bulion warzywny 1 cebula 3 ziemniaki ząbek czosnku sól, pieprz trochę tartego parmezanu bazylia tymianek Sposób Przygotowania: Umyte marzywa pokroić w/uznania tak jak lubimy.Z pomidorów najlepiej przed pokrojeniem zdjąć skórkę,czosnek przecisnąć przez praskę.Najpierw na odrobinie oliwy podsmarzamy cebulę i czosnek po chwili dodać marchew i ziemniaki.Po kilku minutach wlać bulion a na końcu dodać cukinię i pomidory.Doprawić do smaki i przyprawić ziołami.Podawać posypaną tartym parmezanem.Do zupy w/guznania mozna dodać zielony groszek fasolkę szparagową lub makaron.

Grilowany Ananas w Rumie z Lodami.

Grilowany Ananas w Rumie z Lodami.   Składniki:   Ananas świeży 1/4 szklanki rumu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżki imbiru 1/2 gałki lodów  kilka listków mięty     Sposób przygotowania:     Ananasa obrać pokroić w dowolne kawałki . W misce wymieszać, rum, cukier, cynamon i imbir. Marynatą zalać pokrojonego ananasa i przynajmniej przez godzinę schłodzić w lodówce. Rozgrzej grilla kratkę posmaruj niewielką ilością oleju. Ananasa griluj na niewielkim ogniu ze wszystkich stron. Podawać pokropione pozostałą zalewą. Rewelacyjnie smakuje z lodami przybrane listkami mięty. W takim zestawieniu jest wręcz przepyszny i taki polecam. Smacznego.

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Papryka Faszerowana...

    Składniki:   8 papryk 30dkg.mielonej wieprzowiny cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz oregano   Przygotowanie:   Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Cebulę posiekać następnie zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Dodać do tego mięso mielone sól pieprz i oregano lekko przesmażyć i dodać ryż wszystko mieszając.Od umytych papryk odciąć wierzchy pozbyć się pestek i napełnić farszem.Olejem wysmarować żaroodporne naczynie w którym ułożyć papryki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody i podlać papryki.Piec pod przykryciem ok.40 min.w temp.180 C. Papryki wyjąc a pozostały po pieczeniu sos doprawić przecierem pomidorowym zagotować ewentualnie podlać małą ilością wody.Podawać polany sosem.      

Marynowane Papryczki Chilli...

Marynowane Papryczki Chilli.   Składniki:   Papryczki chilli najlepiej różnokolorowe 2 łyżeczki soli 1/3 szklani cukru kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki octu 10% 2 szklanki wody.   Przygotowanie:   Umyte papryczki pokroić w grubsze talarki i ładnie poukładać w słoiczkach.Wodę z cukrem solą octem zielem angielskim zagotować i zalać słoiczki.Słoiczki mocno zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut.Następnie wyjąć poukładać dnem do góry do wystygnięcia.

Sałatka Ziemniaczana.

Sałatka Ziemniaczana.   Składniki: 1 kg.ziemniaków 1 cebula 5 ogórków konserwowych łodyga selera naciowego świeży koper drobno posiekany 1 łyżeczka soli i pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę zielony groszek   Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurka ale tak by były lekko twardawe obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Selera kroimy w talarki.Majonez zmieszać z jogurtem dodać czosnek sól i pieprz zielony groszek następnie dobrze wymieszać.Pokrojone warzywa przełożyć do miski  wymieszać z sosem i posypać koperkiem. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.  

Gulasz po Węgiersku...

Gulasz po Węgiersku   Składniki:   700 gr.łopatki wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g.ziemniaków 3 łyżki oleju 3 pomidory 5 pieczarek 1 papryka może być czerwona 1 łyżeczka papryka mielona szczypta kminku sól i pieprz   Przygotowanie:    Mięso pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek posiekać.Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i paprykę. W garnku rozgrzać olej.Podsmażyć w nim cebulę czosnek i pieczarki następnie wsypać kminek mieloną paprykę i na końcu mięso.Smażyć do zarumienienia.Dolać 600 ml.wody jak ktoś ma może być bulion i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok. godziny.Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować jeszcze 20 min. by smaki się połączyły .Doprawić solą i pieprzem jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrej papryki.Na koniec posypać świeżą pietruszką.Podawać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany w/g uznania.

Sałatka z Papryki, Ogórków i Marchewki.

 Sałatka z Papryki, Ogórków i Marchewki.     Składniki:   3 duże papryki różnokolorowe 3 ogórki gruntowe 2 marchewki 3 cebule najlepiej czerwone 2 papryczki chilli     Zalewa :   3 szklanki wody 2 łyżki cukru 200 ml. octu 10% ziele angielskie kilka szt. pieprz  gorczyca   Składniki na zalewę gotujemy aż rozpuści się cukier następnie studzimy.Oczyszczone warzywa kroimy w paski i mieszamy. Do słoika wsypujemy gorczycę a następnie  układamy zgrabnie mieszankę warzyw i dopełniamy zalewą.Mocno zakręcamy pasteryzujemy ok 30min.Następnie wykładamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pierogi z Jagodami.

    Przepis na ciasto:   0.5 kg.mąki pszennej  łyżka masła miękkiego 250 ml.wody letniej 2 łyżki oleju łyżeczka soli 0,5kg jagód 3 łyżki cukru   Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać przez sito dodać wodę,sól i wymieszać.Dodać miękkie masło i olej.Wszystkie składniki wymieszać a później wyrobić na stolnicy.Wyrobione ciasto powinno odpocząć pół godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm.Szklanką powycinać krążki .Na każdy nasypać łyżeczkę jagód trochę cukru i zlepić dokładnie boki.Gotować w osolonej wodzie ok.4-5 min.Podawać ze śmietaną i jak kto lubi odrobiną cukru.    

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą...

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą.   Przepis:   podwójna pierś z kurczaka 4-plastry szynki/najlepiej dojrzewająca/ 2-kulki mozzarelli /może być inny ser/ sól pieprz bułka tarta trochę maki jajo olej   Sposób przygotowania:   W filecie drobiowym ostrym nożem robimy nacięcie tak by powstała szufladka następnie doprawiamy w środku solą i pieprzem i faszerujemy szynką i serem.Całość panierujemy i smażymy na niezbyt wysokim ogniu tak by filet miał piękny złoty kolor ale i środek był dopieczony a ser się rozpuścił.Podajemy gorące prosto z patelni.