Składniki: 600g. łopatki wołowej 1 duża papryka 3 cebule 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego trocha mąki sól pieprz olej do smażenia Przepis: Mięso kroimy w sporą kostkę obtaczamy lekko w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju partiami na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę oraz pokrojoną paprykę, rozgnieciony czosnek, zalewamy woda a najlepiej bulionem tak by wszystko było przykryte i gotujemy. Teraz dodajemy pozostałe składniki, dwa rodzaje papryki mielonej, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i cały czas gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem 2-2,5 godziny. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny. Gotowy podajemy z ziemniakami, kaszą, kluchami lub po prostu z