Przejdź do głównej zawartości

Pieczarki Faszerowane...

Pieczarki Faszerowane.

 

Składniki:

 

10 dużych świeżych pieczarek

30 dkg. szynki

30 dkg. startego sera

3 łyżki masła

oliwa

sól, pieprz

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki bułki tartej

mała cebula

szczypiorek

 

Przygotowanie:

 

Czyścimy pieczarki i oddzielamy od nich nóżki .Nie myjemy w wodzie by nie nasiąkły same mają sporo wilgoci w sobie.Drobniutko siekamy cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie i dodajemy posiekane nóżki i ze dwie całe pieczarki  wyciśnięty czosnek i posiekaną szynkę. Smażymy na gorącej patelni by odparować nadmiar wody. Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorem doprawiamy solą i pieprzem.Kapelusze solimy i nakładamy farsz, trochę masła na środek i posypujemy startym serem.Gotowe wkładamy do naczynia i smażymy w piekarniku w temp.180C przez ok.25 min. Są pyszne na ciepło.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w ...

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.