Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaczana Zapiekanka z Wędliną i Serem...

 

Ziemniaczana Zapiekanka z Wędliną i Serem.

 

Składniki:

1 kg.ziemniaków

40-50 dkg.kiełbasy, szynki

1 cebula

2 ząbki czosnku

20 dkg.sera żółtego startego na dużych oczkach

2 pomidory

1 łyżka słodkiej papryki

papryka ostra - jeśli ktoś lubi

gałka muszkatołowa 

sól, pieprz

śmietana kwaśna

olej

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte ziemniaki obgotować w osolonej wodzie przez 15 min.mogą być w mundurkach.W odrobinie oleju dobrze podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wyciśnięty czosnek dodać pokrojoną w kostkę wędlinę/może być też mięso mielone/doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką.Pokroić w cienkie plastry pomidory.W nasmarowanym olejem naczyniu układać warstwami ziemniaki pokrojone w talarki na przemian z podsmażoną masą i pomidorami tak by na ostatniej warstwie były ziemniaki.Zalać to wszystko śmietana zmieszaną z gałka muszkatołową, serem doprawioną solą i pieprzem.Smażyć w piekarniku w temp.180C przez ok.30 min. Na sam koniec włączyć grilla by ładnie się przyrumieniła górna warstwa zapiekanki.Dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w ...

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.