Przejdź do głównej zawartości

Oliwki i Oliwa z Oliwek.

Oliwki i Oliwa z Oliwek.

Roślina która jest uprawiana od kilku tysięcy lat w rejonie Morza Śródziemnego głównie Grecja, Hiszpania, Włochy a także w Albanii, Jugosławii, Francji ale też w innych  miejscach na świecie w niemal całej Afryce, Australii , Nowej Zelandii w USA na Hawajach. Z owoców i nasion produkowany jest, olej jadalny oliwa. Owoce również nadają się do spożycia po wcześniejszym odpowiednim spreparowaniu. Można je przygotować na wiele sposobów.  Po wcześniejszym wymoczeniu w solance są drylowane a następnie nadziewane papryką, kaparami, anchois, czosnkiem , migdałami. Mamy oliwki czarne i zielone. Pochodzą z tych samych drzew oliwnych, o ich kolorze decyduje etap dojrzewania te zielone są po prostu zrywane wcześniej. W kuchni Śródziemnomorskiej,używanej za bardzo zdrową oliwki i oliwa używane są w wielu potrawach. Idealny do smażenia jak i do sałatek. Mówią tam zjedz 7 oliwek a będziesz żył 100 lat. Oliwki są owocami dość  kalorycznymi 100g to ok.150 kcal. w zależności od gatunku. Są bogate w żelazo, fosfor, potas a także witaminy grupy B prowitaminę A, witaminę C i E. Gorsze gatunki oliwy są używane do produkcji mydeł, oliwki dla niemowląt, oraz do produkcji kosmetyków w tym maseczek i kremów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w ...

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.