Przejdź do głównej zawartości

Posty

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Pieczony Domowy Boczek.

    Składniki: 2 kg. surowego niezbyt tłustego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki majeranku 4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego olej sól pieprz cebula dymka Przepis: Boczek czyścimy z ewentualnych włosków na skórze, myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Nakłuwamy na całej powierzchni i szpikujemy pociętym w paski czosnkiem. W dużym naczyniu przygotowujemy marynatę z oleju, papryki, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wkładamy boczek i dobrze wcieramy cała marynatę. Teraz powinno poleżeć w lodówce pod przykryciem, czym dłużej tym lepiej. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy boczek dodając ziele angielskie i liście laurowe na ok. 2 godz. Pieczemy pod przykryciem co jakiś czas zaglądając i polewając powstałym z pieczenia płynem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie dodajemy cebulkę dymkę, pieczemy jeszcze chwilę by powstała na boczku chrupiąca skórka. Wykładamy

Banany z Lodami

Banany z Lodami. Składniki:     banan 2 łyżki cukru 2 łyżka masła  kieliszek rumu gałka lodów kokosowych  Przepis:   Na patelni lekko rumienimy masło dosypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować. Wlewamy rum, dodajemy obranego i pokrojonego na ćwiartki banana. Wszystko smażymy do czasu aż alkohol odparuje a płyn dobrze zgęstnieje. Teraz wykładamy wszystko na talerzyk dodając gałkę kokosowych lodów. Smacznego.      

Caprese Sałatka w/g Mojej Mamusi.

Caprese Sałatka w/g Mojej Mamusi. Składniki:     duży pomidor kulka mozzarelli oliwa  szczypiorek bazylia  sól pieprz    Przepis:   Na talerzu układamy zgrabny kopczyk z pokrojonego wcześniej w sporą kostkę pomidora. Skrapiamy  przygotowanym sosem z oliwy i roztartych listków bazylii. Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę obwiązaną szczypiorkiem. Dobrze skrapiamy oliwą, doprawiamy solą pieprzem i posypujemy posiekanymi drobniutko bazylią lub szczypiorkiem. Smacznego.

Sałatka Jakiej nie Znacie.

Sałatka Jakiej nie Znacie. Składniki: 200g.makarony świderki 2 duże różyczki brokuła 1 duża różyczka białego kalafiora 20 dkg. pieczarek garść czarnych oliwek 2 pomidory duże lub kilka koktajlowych  1 papryczka chilli 1/3 mango oliwa lub olej 1 ząbek czosnku  sól pieprz      Przepis:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak by był bardzo al dente. Kalafior i brokuła wrzucamy na 2-3 min. do gotującej wody a następnie przekładamy do zimnej by zatrzymać proces gotowania, muszą być chrupiące. Do miski wlewamy chlust oliwy wciskamy przez praskę ząbek czosnku, bardzo drobniutko posiekaną papryczkę chilli doprawiamy solą,  pieprzem i wszystko mieszamy. Jeśli nie lubimy ostrej sałatki pozbywamy się z papryczki nasion. Teraz wrzucamy ostudzony makaron, rozdrobnione kalafior, brokuły, pokrojone w dużą kostkę pieczarki, oliwki, mango oraz pozbawione gniazd nasiennych pomidory, koktajlowe kroimy na połówki. Wszystko delikatnie mieszamy. Danie które zasp

Ryż z Warzywami Delikatny Lekkostrawny.

Ryż z Warzywami Delikatny Lekkostrawny. Składniki:     200g ryżu 2 torebki 2 małe marchewki 150g. groszku mrożonego lub świeżego 150g. kukurydzy 1 cebula średnia 1/2 czerwonej papryki łyżka ostrej papryki  posiekana kolendra pieprz  olej lub oliwa sól     Przepis:     Ryż gotujemy w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu pamiętając jednak by był jeszcze lekko twardy. Marchewkę, paprykę, cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy kukurydzę, groszek zielony i jeszcze chwilę podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ryż, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, tak by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Idealnie smakuje na gorąco i na zimno. Można też podawać np. z grilowanym kurczakiem. Smacznego.  

Placki z Cukinii

Placki z Cukinii. Składniki:   2 średnie cukinie 2 jajka  1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka a najlepiej jogurtu 3-4 łyżki mąki 2 duże łyżki posiekanego kopru  olej do smażenia sól pieprz Przepis: Umyte cukinie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy mieszamy i po chwili odciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąkę, jajka, mleko. Dodajemy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie  mieszamy. Na końcu dodajemy posiekany koperek i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy masę i formujemy zgrabne placuszki. Smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze tak by się nie przypaliły na złoty kolor z obu stron. Wielkość i kształt jest dowolna. Ja smażę na patelni jeden duży nieforemny placek. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu można podawać. Wspaniale smakuje ze śmietaną jak również z sosami, gulaszem itp. Smacznego  

Pomidorowa Kremowa.

Pomidorowa Kremowa. Składniki:   500g pomidory świeże lib z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 200ml. śmieteny 1,5l. bulionu lub wywaru jarzynowego pieczywo na grzanki zielenina świeża kolendra może tez być bazylia   olej/oliwa sól pieprz   Przepis:   Do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszkli. Świeże pomidory pozbawione skórki rozdrabniamy, dodajemy i zalewamy bulionem. Pomidory z puszki wlewamy bezpośrednio do garnka. Wszystko gotujemy dodając przecier pomidorowy. Gdy wszystko zmięknie miksujemy dokładnie by powstał jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pieczywo kroimy na dużą kostkę i podpiekamy na patelni wraz z rozgniecionym czosnkiem tak by było chrupiące. Do niezbyt głębokiej miseczki nalewamy krem pomidorowy na środek nakładamy duży kleks śmietany, dodajemy kilka grzanek i posypujemy

Schabowe Inaczej

Schabowe Inaczej Składniki:  4-5 kotletów wieprzowych bez kości  10 pomidorków koktajlowych cebulka dymka sól pieprz olej/oliwa     Przepis:     Kotleciki delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na desce przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej układamy kotleciki i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na półmisku wraz z pokrojoną w duże kawałki dymką. Skrapiamy oliwą i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na to wykładamy kotleciki. Można delikatnie pokropić pesto z bazylii. Przepis na pesto na naszym blogu.    http://npkzcs.blogspot.com/2015/09/pesto-bazylowe.html

Muffiny Jajeczne

Muffiny Jajeczne. Składniki: 10 jajek pomidor pokrojony papryka pokrojona cebula dymka posiekana mozzarella pokrojona szynka pokrojona w kostkę ser tarty na dużych oczkach  sól  pieprz     Przepis:     Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy pokrojone składniki, konfiguracja dowolna ważne by było kolorowo do 2/3 wysokości. Jajka wbijamy do pojemnika doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze mieszamy tak by podczas wlewani płyn się nie ciągną. Zalewamy wcześniej przygotowaną formę jajkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C z termoobiegiem na ok 10 min. Przepyszne danie szczególnie dla dzieci. Smakuje na gorąco i na zimno. Wystarczy kromeczka dobrego pieczywa, kawa i posiłek gotowy.

Zielona Salsa (Salsa Verde)

Zielona Salsa (Salsa Verde) Składniki:     pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 6 filetów anchois 2-3 ząbki czosnku 1 korniszon   1 łyżki octu winnego 1/2 małej cebuli 2 duże łyżki kaparów oliwa z oliwek cytryna sól pieprz       Przepis:     W blenderze rozdrabiamy czosnek, cebulę. Do tego wrzucamy oberwane listki pietruszki, bazylii,  ogórka bez nasion, porwane na kawałki anchois i kapary. Wszystko rozdrabniamy. Dodajemy starta skórkę z cytryny  i ocet. Miksujemy stopniowo wlewając oliwę tak by konsystencja przypominała rzadki majonez. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny . Smacznego  

Omlet po Włosku.

Omlet po Włosku. Składniki:     3 jajka 2 łyżki dobrej śmietany sól pieprz 25g. masła 30g. sera tartego kilka posiekanych listków świeżej mięty a jak nie ma to może być kolendra  dojrzały duży pomidor     Przepis:   Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę, pokrojoną zieleninę, drobniutko posiekaną połówkę pomidora i doprawiamy do smaku  solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni roztapiamy masło i gdy jest gorące wlewamy jajka. Na początku można lekko zamieszać ale gdy zaczyna tężeć już nie ruszamy. Posypujemy startym serem i przykrywamy na chwilę pokrywką. Wykładamy na talerz posypujemy zielenina i przystrajamy pomidorem. Super smakuje z tostami ale i świeżym pieczywem. Smacznego.      

Udko z Kurczaka po Naszemu.

Udko z Kurczaka po Naszemu. Składniki:     2 udka z kurczaka łyżeczka ostrej papryki olej trochę masła  sól pieprz 2 ząbki czosnku kolendra   Przepis:   Udka z kurczaka myjemy osuszamy. Obcinamy nadmiar skóry jednak nie pozbywamy się całkowicie. Przecinam w przegubie na połowę ale nie jest to konieczne, można piec w całości. Do miseczki wlewamy trochę oleju wsypujemy paprykę ostrą wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Do tego wrzucamy kurczaka i obtaczamy w marynacie. Dobrze by tam zostały przez 2-3 godz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło wykładamy kurczaka i podlewamy marynatą. Opiekamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Żeby doszły i były miękkie przekładamy do rozgrzanego piekarnika 200C na ok.10 min. Zaglądamy i sprawdzamy by się nie przypaliły. Jeśli maja ładny wygląd i są miękkie możemy podawać przybrane kolendrą. Smacznego.

Moja Pizza

Moja Pizza   Składniki:     0,4 litra ciepłej wody 600g. maki  5g. drożdży  15g. soli 2-3 łyżki oliwy sos pomidorowy 2-3 kulki mozzarelli  kilka liści bazylii Przepis: W ciepłej wodzie ok.40 stopni rozrabiamy drożdże przykrywamy ściereczką i czekamy jak zaczną działać. Teraz dodajemy stopniowo mąkę i dobrze mieszamy łącząc z solą i oliwą. Odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i rozciągamy. Wcale nie musi być idealnie okrągła wręcz przeciwnie dziwne kształty mają swój urok. Tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym zrobionym ze zmiksowanych pomidorów z dodatkiem bazylii soli i pieprzu, można też użyć gotowy. Na sos układamy porwane kawałki mozzarelli i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 10-15 min. Gotową skrapiamy delikatnie oliwą i przyozdabiamy listkami bazylii. Smacznego.  

Leczo Domowe

Leczo Domowe     Składniki:   2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania 1 cebula pokrojona w piórka 2 cukinie pokrojone wg.uznania 4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki 30dkg. pieczarek pokrojonych łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej  sól pieprz cukier   Przygotowanie:   Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.  

Sałatka z Pomidorów Mozzarelli i Bzylii

Sałatka z Pomidorów Mozzarelli i Bazylii   Składniki :   3 - 4 różnokolorowe pomidory 2 kulki mozzarelli kilka listków świeżej bazylii sól pieprz oliwa     Przygotowanie:   Pomidory i mozzarellę kroimy w grube plastry i układamy na talerzu kolorami na przemian przekładając każdy rząd mozzarellą. Przystrajamy listkami bazylii. przyprawiamy pieprzem i solą. Ja lubię sałatkę skropioną delikatnie oliwą. Smacznego.  

Jesienna Kanapka.

  Składniki:   2 kromki najlepiej krojone wzdłuż bochenka dobrego zdrowego chleba 3-4 pomidory w różnych kolorach  świeże listki bazylii masło  pieprz sól oliwa   Przepis:   Do porwanych i roztartych liści bazylii dodaj masło i dokładnie mieszamy. Pomidory myjemy i kroimy na nie zbyt grube plastry. Kromki chleba smarujemy masłem bazyliowym i układamy kolorowe plastry pomidora. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Kroimy pod różnymi kontami w nierówne kawałki tak by  prezentowały się wspaniale. Jeśli ktoś lubi można skropić delikatnie oliwą i przybrać listkami bazylii. Smacznego.    

Oliwki i Oliwa z Oliwek.

Oliwki i Oliwa z Oliwek. Roślina która jest uprawiana od kilku tysięcy lat w rejonie Morza Śródziemnego głównie Grecja, Hiszpania, Włochy a także w Albanii, Jugosławii, Francji ale też w innych  miejscach na świecie w niemal całej Afryce, Australii , Nowej Zelandii w USA na Hawajach. Z owoców i nasion produkowany jest, olej jadalny oliwa. Owoce również nadają się do spożycia po wcześniejszym odpowiednim spreparowaniu. Można je przygotować na wiele sposobów.  Po wcześniejszym wymoczeniu w solance są drylowane a następnie nadziewane papryką, kaparami, anchois, czosnkiem , migdałami. Mamy oliwki czarne i zielone. Pochodzą z tych samych drzew oliwnych, o ich kolorze decyduje etap dojrzewania te zielone są po prostu zrywane wcześniej. W kuchni Śródziemnomorskiej,używanej za bardzo zdrową oliwki i oliwa używane są w wielu potrawach. Idealny do smażenia jak i do sałatek. Mówią tam zjedz 7 oliwek a będziesz żył 100 lat. Oliwki są owocami dość  kalorycznymi 100g to ok.150 kcal. w zależno

Roladki z Miesa Mielonego z Fetą.

Roladki z Mięsa Mielonego z Fetą. Składniki: 300g. mięsa mielonego/szynka, łopatka/ 1 jajko 150g sera fety bułka tarta sól pieprz olej do smażenia   Przygotowanie:   Zmielone mięso mieszamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem na jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest nie odpowiednia dodajemy trochę bułki tartej . Mięso dzielimy na 4-6 części w zależności od tego jak duże mają być roladki. Teraz każdą porcję rozpłaszczamy tak by powstał zgrabny kwadrat. Rozdrobnioną wcześniej fetę rozsmarowujemy na mięsie  na 3/4 długości. Tak przygotowane zwijamy w rulonik  podobne jak robi się sushi i doprze zagniatamy miejsca połączeń  by się nie rozpadły podczas pieczenia. Najlepiej zwijać na foli przeźroczystej, nie kleją się i lepiej się zwijają. Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Zamiast roladek można przygotować inne kształty a  fetę zastąpić innym serem . Smacznego.

Pyszny Kotlet Jajeczny z Salsą.

Pyszny Kotlet Jajeczny z Salsą.   Składniki: 8 świeżych jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 duża cebula pęczek szczypiorku lub cebuli dymki, może też być kolendra bułka tarta sól pieprz  oliwa lub olej do smażenia 1 mała czerwona cebula 1 papryka 4 pomidory Przepis:   Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i wcześniej posiekaną drobno i podsmażoną cebulę. Wszystko dobrze mieszamy dodając trochę bułki tartej w/g uznania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy zgrabne kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.   Salsa: Niezbyt drobno siekamy czerwoną cebulkę paprykę i pomidory wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Wszystko mieszamy skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku. Kotleciki podajemy z salsą ale smakuję też idealnie z ziemniakami podpiekanymi jak