Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pierogi z Kapustą i Grzybami.

    Składniki :   1 kg. mąki 2 jajka sól pieprz  1/6 kostki masła ciepła woda dobry chlust oleju 70 dkg. kiszonej kapusty 150 g. suszonych grzybów  2 cebule liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego     Przepis:     Na stole mieszamy składniki ciasta: mąkę, sol, jajka, masło, olej a następnie wyrabiamy podlewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy dość długo do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Gotowe odkładamy i przygotowujemy farsz. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę  oleju wrzucamy drobno pokrojoną cebulę by się lekko zrumieniła. Teraz dodajemy zmieloną na największym sitku lub bardzo drobniutko posiekaną kapustę, liścia laurowego, ziele angielskie i wszystko dusimy na niezbyt dużym ogniu. Namoczone wcześniej grzyby siekamy i dodajemy do kapusty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Gdyby farsz był za suchy podlewamy wodą pozostałą z moczenia grzybów. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3

Karp Smażony Tradycyjny.

Karp Smażony Tradycyjny. Składniki: 1 karp 2 jajka bułka tarta mąka  olej masło sól pieprz Przepis:     Dokładnie czyścimy rybę pozbywamy się głowy łusek, kroimy w/g uznania ja polecam w dzwonka i  myjemy pod bieżącą wodą. Osuszone kawałki doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w mące następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy trochę  masła i smażymy rybę w niezbyt wysokiej temperaturze z obu stron. Gotową usmażoną  wykładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nie pozostaje nic jak życzyć smacznego.

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.

Pasta alla Gricia

    Składniki:   400g. makaronu rigatoni 20dkg. boczku w kawałku starty żółty ser najlepiej Pecorino Romano może też być inny 1/2 małej papryczki chilli pieprz   Przepis:    Na patelni podsmażamy drobniutko pokrojoną papryczkę chilli wraz z pociętym w nieduże paski boczkiem. Gdy się już zrumieni podlewamy lekko wodą z gotowania makaronu żeby nie był suchy i twardy. Teraz dodajemy ugotowany al dente makaron rigatoni doprawiamy pieprzem chwilę podsmażamy dokładnie mieszając by smaki się dobrze połączyły. Na końcu posypujemy serem mieszamy i wykładamy na Talerz. Smacznego.  

Kiełbasa Pieczona.

Kiełbasa Pieczona. Składniki: kg. dobrej cienkiej kiełbasy wiejskiej ale może też być np. podwawelska 3 ziemniaki cebulka dymka 2 pomidorki sałata  musztarda jaką lubicie ja polecam sarepską papryka czerwona ostra sól  pieprz Przepis: Kiełbasę kroimy na kawałki długości 15-20 cm. lekko nacinamy z dwóch stron, wykładamy na brytfankę. Dobrze umyte ziemniaki, obgotowane w mundurkach kroimy w grube talarki doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i dorzucamy do kiełbasy. Całość wkładamy do piekarnika opiekamy w temp. 160C. Po chwili zaglądamy wszystko mieszamy by się przypiekło ładnie ze wszystkich stron. Gdy ziemniaki będą rumiane danie jest gotowe. Na półmisek przystrojony sałatą, pomidorkami, cebulka wykładamy rumianą kiełbasę i ziemniaczki nie zapominając o musztardzie. Można też dodać ketchup jeśli ktoś lubi. Teraz już zabieramy się do jedzenia bo danie musi być gorące, takie jest najsmaczniejsze.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Pieczony Domowy Boczek.

    Składniki: 2 kg. surowego niezbyt tłustego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki majeranku 4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego olej sól pieprz cebula dymka Przepis: Boczek czyścimy z ewentualnych włosków na skórze, myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Nakłuwamy na całej powierzchni i szpikujemy pociętym w paski czosnkiem. W dużym naczyniu przygotowujemy marynatę z oleju, papryki, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wkładamy boczek i dobrze wcieramy cała marynatę. Teraz powinno poleżeć w lodówce pod przykryciem, czym dłużej tym lepiej. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy boczek dodając ziele angielskie i liście laurowe na ok. 2 godz. Pieczemy pod przykryciem co jakiś czas zaglądając i polewając powstałym z pieczenia płynem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie dodajemy cebulkę dymkę, pieczemy jeszcze chwilę by powstała na boczku chrupiąca skórka. Wykładamy

Banany z Lodami

Banany z Lodami. Składniki:     banan 2 łyżki cukru 2 łyżka masła  kieliszek rumu gałka lodów kokosowych  Przepis:   Na patelni lekko rumienimy masło dosypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować. Wlewamy rum, dodajemy obranego i pokrojonego na ćwiartki banana. Wszystko smażymy do czasu aż alkohol odparuje a płyn dobrze zgęstnieje. Teraz wykładamy wszystko na talerzyk dodając gałkę kokosowych lodów. Smacznego.      

Caprese Sałatka w/g Mojej Mamusi.

Caprese Sałatka w/g Mojej Mamusi. Składniki:     duży pomidor kulka mozzarelli oliwa  szczypiorek bazylia  sól pieprz    Przepis:   Na talerzu układamy zgrabny kopczyk z pokrojonego wcześniej w sporą kostkę pomidora. Skrapiamy  przygotowanym sosem z oliwy i roztartych listków bazylii. Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę obwiązaną szczypiorkiem. Dobrze skrapiamy oliwą, doprawiamy solą pieprzem i posypujemy posiekanymi drobniutko bazylią lub szczypiorkiem. Smacznego.

Sałatka Jakiej nie Znacie.

Sałatka Jakiej nie Znacie. Składniki: 200g.makarony świderki 2 duże różyczki brokuła 1 duża różyczka białego kalafiora 20 dkg. pieczarek garść czarnych oliwek 2 pomidory duże lub kilka koktajlowych  1 papryczka chilli 1/3 mango oliwa lub olej 1 ząbek czosnku  sól pieprz      Przepis:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak by był bardzo al dente. Kalafior i brokuła wrzucamy na 2-3 min. do gotującej wody a następnie przekładamy do zimnej by zatrzymać proces gotowania, muszą być chrupiące. Do miski wlewamy chlust oliwy wciskamy przez praskę ząbek czosnku, bardzo drobniutko posiekaną papryczkę chilli doprawiamy solą,  pieprzem i wszystko mieszamy. Jeśli nie lubimy ostrej sałatki pozbywamy się z papryczki nasion. Teraz wrzucamy ostudzony makaron, rozdrobnione kalafior, brokuły, pokrojone w dużą kostkę pieczarki, oliwki, mango oraz pozbawione gniazd nasiennych pomidory, koktajlowe kroimy na połówki. Wszystko delikatnie mieszamy. Danie które zasp

Ryż z Warzywami Delikatny Lekkostrawny.

Ryż z Warzywami Delikatny Lekkostrawny. Składniki:     200g ryżu 2 torebki 2 małe marchewki 150g. groszku mrożonego lub świeżego 150g. kukurydzy 1 cebula średnia 1/2 czerwonej papryki łyżka ostrej papryki  posiekana kolendra pieprz  olej lub oliwa sól     Przepis:     Ryż gotujemy w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu pamiętając jednak by był jeszcze lekko twardy. Marchewkę, paprykę, cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy kukurydzę, groszek zielony i jeszcze chwilę podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ryż, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, tak by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Idealnie smakuje na gorąco i na zimno. Można też podawać np. z grilowanym kurczakiem. Smacznego.  

Placki z Cukinii

Placki z Cukinii. Składniki:   2 średnie cukinie 2 jajka  1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka a najlepiej jogurtu 3-4 łyżki mąki 2 duże łyżki posiekanego kopru  olej do smażenia sól pieprz Przepis: Umyte cukinie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy mieszamy i po chwili odciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąkę, jajka, mleko. Dodajemy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie  mieszamy. Na końcu dodajemy posiekany koperek i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy masę i formujemy zgrabne placuszki. Smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze tak by się nie przypaliły na złoty kolor z obu stron. Wielkość i kształt jest dowolna. Ja smażę na patelni jeden duży nieforemny placek. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu można podawać. Wspaniale smakuje ze śmietaną jak również z sosami, gulaszem itp. Smacznego  

Pomidorowa Kremowa.

Pomidorowa Kremowa. Składniki:   500g pomidory świeże lib z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 200ml. śmieteny 1,5l. bulionu lub wywaru jarzynowego pieczywo na grzanki zielenina świeża kolendra może tez być bazylia   olej/oliwa sól pieprz   Przepis:   Do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszkli. Świeże pomidory pozbawione skórki rozdrabniamy, dodajemy i zalewamy bulionem. Pomidory z puszki wlewamy bezpośrednio do garnka. Wszystko gotujemy dodając przecier pomidorowy. Gdy wszystko zmięknie miksujemy dokładnie by powstał jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pieczywo kroimy na dużą kostkę i podpiekamy na patelni wraz z rozgniecionym czosnkiem tak by było chrupiące. Do niezbyt głębokiej miseczki nalewamy krem pomidorowy na środek nakładamy duży kleks śmietany, dodajemy kilka grzanek i posypujemy

Schabowe Inaczej

Schabowe Inaczej Składniki:  4-5 kotletów wieprzowych bez kości  10 pomidorków koktajlowych cebulka dymka sól pieprz olej/oliwa     Przepis:     Kotleciki delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na desce przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej układamy kotleciki i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na półmisku wraz z pokrojoną w duże kawałki dymką. Skrapiamy oliwą i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na to wykładamy kotleciki. Można delikatnie pokropić pesto z bazylii. Przepis na pesto na naszym blogu.    http://npkzcs.blogspot.com/2015/09/pesto-bazylowe.html

Muffiny Jajeczne

Muffiny Jajeczne. Składniki: 10 jajek pomidor pokrojony papryka pokrojona cebula dymka posiekana mozzarella pokrojona szynka pokrojona w kostkę ser tarty na dużych oczkach  sól  pieprz     Przepis:     Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy pokrojone składniki, konfiguracja dowolna ważne by było kolorowo do 2/3 wysokości. Jajka wbijamy do pojemnika doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze mieszamy tak by podczas wlewani płyn się nie ciągną. Zalewamy wcześniej przygotowaną formę jajkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C z termoobiegiem na ok 10 min. Przepyszne danie szczególnie dla dzieci. Smakuje na gorąco i na zimno. Wystarczy kromeczka dobrego pieczywa, kawa i posiłek gotowy.

Zielona Salsa (Salsa Verde)

Zielona Salsa (Salsa Verde) Składniki:     pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 6 filetów anchois 2-3 ząbki czosnku 1 korniszon   1 łyżki octu winnego 1/2 małej cebuli 2 duże łyżki kaparów oliwa z oliwek cytryna sól pieprz       Przepis:     W blenderze rozdrabiamy czosnek, cebulę. Do tego wrzucamy oberwane listki pietruszki, bazylii,  ogórka bez nasion, porwane na kawałki anchois i kapary. Wszystko rozdrabniamy. Dodajemy starta skórkę z cytryny  i ocet. Miksujemy stopniowo wlewając oliwę tak by konsystencja przypominała rzadki majonez. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny . Smacznego  

Omlet po Włosku.

Omlet po Włosku. Składniki:     3 jajka 2 łyżki dobrej śmietany sól pieprz 25g. masła 30g. sera tartego kilka posiekanych listków świeżej mięty a jak nie ma to może być kolendra  dojrzały duży pomidor     Przepis:   Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę, pokrojoną zieleninę, drobniutko posiekaną połówkę pomidora i doprawiamy do smaku  solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni roztapiamy masło i gdy jest gorące wlewamy jajka. Na początku można lekko zamieszać ale gdy zaczyna tężeć już nie ruszamy. Posypujemy startym serem i przykrywamy na chwilę pokrywką. Wykładamy na talerz posypujemy zielenina i przystrajamy pomidorem. Super smakuje z tostami ale i świeżym pieczywem. Smacznego.      

Udko z Kurczaka po Naszemu.

Udko z Kurczaka po Naszemu. Składniki:     2 udka z kurczaka łyżeczka ostrej papryki olej trochę masła  sól pieprz 2 ząbki czosnku kolendra   Przepis:   Udka z kurczaka myjemy osuszamy. Obcinamy nadmiar skóry jednak nie pozbywamy się całkowicie. Przecinam w przegubie na połowę ale nie jest to konieczne, można piec w całości. Do miseczki wlewamy trochę oleju wsypujemy paprykę ostrą wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Do tego wrzucamy kurczaka i obtaczamy w marynacie. Dobrze by tam zostały przez 2-3 godz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło wykładamy kurczaka i podlewamy marynatą. Opiekamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Żeby doszły i były miękkie przekładamy do rozgrzanego piekarnika 200C na ok.10 min. Zaglądamy i sprawdzamy by się nie przypaliły. Jeśli maja ładny wygląd i są miękkie możemy podawać przybrane kolendrą. Smacznego.

Moja Pizza

Moja Pizza   Składniki:     0,4 litra ciepłej wody 600g. maki  5g. drożdży  15g. soli 2-3 łyżki oliwy sos pomidorowy 2-3 kulki mozzarelli  kilka liści bazylii Przepis: W ciepłej wodzie ok.40 stopni rozrabiamy drożdże przykrywamy ściereczką i czekamy jak zaczną działać. Teraz dodajemy stopniowo mąkę i dobrze mieszamy łącząc z solą i oliwą. Odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i rozciągamy. Wcale nie musi być idealnie okrągła wręcz przeciwnie dziwne kształty mają swój urok. Tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym zrobionym ze zmiksowanych pomidorów z dodatkiem bazylii soli i pieprzu, można też użyć gotowy. Na sos układamy porwane kawałki mozzarelli i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 10-15 min. Gotową skrapiamy delikatnie oliwą i przyozdabiamy listkami bazylii. Smacznego.  

Leczo Domowe

Leczo Domowe     Składniki:   2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania 1 cebula pokrojona w piórka 2 cukinie pokrojone wg.uznania 4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki 30dkg. pieczarek pokrojonych łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej  sól pieprz cukier   Przygotowanie:   Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.