Przejdź do głównej zawartości

Posty

Kocham Truskawki Pod Każdą Postacią.

Kolendra

  Kolendra. Kolendra pochodzi z zachodniego obszaru śródziemnomorskiego. Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej, chińskiej, meksykańskiej. Obecnie staje się bardzo popularna na całym świecie. Używa się ją pod koniec gotowania lub do przybrania, gdyż temperatura jej nie służy pozbawiając ją walorów smakowych. Kolendrę wyróżnia bardzo mocny aromat i charakterystyczny smak. Coraz częściej używamy jej zamiast pietruszki. Pasuje do ryb, drobiu, wołowiny a jagnięcina nie mogą się bez niej obejść. Posiekaną używamy do przybrania rosołów i wszelkiego rodzaju zup z chińskimi włącznie. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju marynat i sałatek. Używana jest w wielu mieszankach orientalnych takich jak curry, garam masala lub jako składnik past orientalnych. Jest stosowana w medycynie chińskiej i indyjskiej.

Filet z Kurczaka po Śródziemnomorsku.

Składniki: Filet z kurczaka Ogórek lub cukinia Duży pomidor Cebulka dymka lub szczypiorek Mała papryka Kilka oliwek Sól Pieprz 2 łyżki jogurtu Ocet balsamiczny Oliwa Przepis: Na gorącej oliwie smażymy przyprawionego sola i pieprzem fileta z kurczaka z obu stron. Jeśli ktoś nie lubi smażonego można fileta przygotować na parze. Z ogórka i pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wielkość w/g uznania. Oliwki kroimy na połówki, dymkę w pól centymetrowe kawałeczki a papryką w kostkę. Wszystko mieszamy w misce doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na samym końcu dodajemy jogurt. Fileta układamy na talerzu posypujemy sałatką i skrapiamy octem balsamicznym. Idealny lekki zdrowy pomysł na obiad czy kolację. Smacznego.

Idealne Proste Zdrowe Śniadanie.

Składniki: Duża kulka mozzarelli 2 kolorowe pomidorki Podłużna bułka Oliwa z oliwek Ząbek czosnku Sól Pieprz. Przepis: Na talerzu układamy lekko rozciągniętą mozzarellę, obok pokrojone kolorowe pomidorki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułką kroimy po skosie na niezbyt grube kromeczki i podpiekamy na patelni na złoty kolor. Gorące nacieramy czosnkiem /jeśli ktoś oczywiście lubi ten smak/ i układamy na wcześniej przygotowanym talerzu. Nie pozostaje nic jak życzyć smacznego.

Gulasz po Polsku.

Składniki: 600g. łopatki wołowej 1 duża papryka 3 cebule 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego trocha mąki sól pieprz olej do smażenia Przepis: Mięso kroimy w sporą kostkę obtaczamy lekko w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju  partiami na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę oraz pokrojoną paprykę, rozgnieciony czosnek, zalewamy woda a najlepiej bulionem tak by wszystko było przykryte i gotujemy. Teraz dodajemy pozostałe składniki, dwa rodzaje papryki mielonej, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i cały czas  gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem 2-2,5 godziny. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny. Gotowy podajemy z ziemniakami, kaszą, kluchami lub po prostu z

Barszczyk Czerwony

    Składniki:   1,5 kg. buraków 3 l. wywaru jarzynowego lub rosołku z wygotowanych np. żeberek koncentrat buraczany 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 dkg. suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera ocet cukier majeranek sól  pieprz    Przepis:   Umyte buraki, marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w plastry wkładamy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy ok. godzinę. Dorzucamy też rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Po ugotowaniu  należy przecedzić i dodać wcześniej namoczone i pokrojona na mniejsze kawałki grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i octem do smaku. Gdyby kolor barszczu był mało intensywny dolewamy koncentratu buraczanego. Pamiętajmy że przy każdym kolejnym podgrzewaniu czy gotowaniu barszcz coraz bardziej ciemnieje, dlatego całość przec

Śledzik.

Śledzik. Składniki:   0,5 kg. śledzi matiasów ok. 6szt. duża cebula pieprz oliwa lub dobry olej 2 liście laurowe 3 - 4 kulek ziela angielskiego zielenina do przybrania Przepis: Śledzie matiasy wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i moczymy by pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i przelewamy zagotowana gorącą woda by trochę zmiękła. Gdy śledzie są już odpowiednio słone odlewamy wodę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w m/w 2 - 2,5 cm. kawałki. Tak przygotowane układamy w naczyniu szklanym warstwami raz cebula raz śledzie. Każdą warstwę lekko posypujemy pieprzem i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy olejem zamykamy i odstawiamy do lodówki. Powinny tam spędzić co najmniej 24h. Po tym czasie możemy serwować. Wykładamy na półmisek, przyozdabiamy cebulą i posypujemy zieleniną. Smacznego.

Pierogi z Kapustą i Grzybami.

    Składniki :   1 kg. mąki 2 jajka sól pieprz  1/6 kostki masła ciepła woda dobry chlust oleju 70 dkg. kiszonej kapusty 150 g. suszonych grzybów  2 cebule liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego     Przepis:     Na stole mieszamy składniki ciasta: mąkę, sol, jajka, masło, olej a następnie wyrabiamy podlewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy dość długo do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Gotowe odkładamy i przygotowujemy farsz. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę  oleju wrzucamy drobno pokrojoną cebulę by się lekko zrumieniła. Teraz dodajemy zmieloną na największym sitku lub bardzo drobniutko posiekaną kapustę, liścia laurowego, ziele angielskie i wszystko dusimy na niezbyt dużym ogniu. Namoczone wcześniej grzyby siekamy i dodajemy do kapusty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Gdyby farsz był za suchy podlewamy wodą pozostałą z moczenia grzybów. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3

Karp Smażony Tradycyjny.

Karp Smażony Tradycyjny. Składniki: 1 karp 2 jajka bułka tarta mąka  olej masło sól pieprz Przepis:     Dokładnie czyścimy rybę pozbywamy się głowy łusek, kroimy w/g uznania ja polecam w dzwonka i  myjemy pod bieżącą wodą. Osuszone kawałki doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w mące następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy trochę  masła i smażymy rybę w niezbyt wysokiej temperaturze z obu stron. Gotową usmażoną  wykładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nie pozostaje nic jak życzyć smacznego.

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.

Pasta alla Gricia

    Składniki:   400g. makaronu rigatoni 20dkg. boczku w kawałku starty żółty ser najlepiej Pecorino Romano może też być inny 1/2 małej papryczki chilli pieprz   Przepis:    Na patelni podsmażamy drobniutko pokrojoną papryczkę chilli wraz z pociętym w nieduże paski boczkiem. Gdy się już zrumieni podlewamy lekko wodą z gotowania makaronu żeby nie był suchy i twardy. Teraz dodajemy ugotowany al dente makaron rigatoni doprawiamy pieprzem chwilę podsmażamy dokładnie mieszając by smaki się dobrze połączyły. Na końcu posypujemy serem mieszamy i wykładamy na Talerz. Smacznego.  

Kiełbasa Pieczona.

Kiełbasa Pieczona. Składniki: kg. dobrej cienkiej kiełbasy wiejskiej ale może też być np. podwawelska 3 ziemniaki cebulka dymka 2 pomidorki sałata  musztarda jaką lubicie ja polecam sarepską papryka czerwona ostra sól  pieprz Przepis: Kiełbasę kroimy na kawałki długości 15-20 cm. lekko nacinamy z dwóch stron, wykładamy na brytfankę. Dobrze umyte ziemniaki, obgotowane w mundurkach kroimy w grube talarki doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i dorzucamy do kiełbasy. Całość wkładamy do piekarnika opiekamy w temp. 160C. Po chwili zaglądamy wszystko mieszamy by się przypiekło ładnie ze wszystkich stron. Gdy ziemniaki będą rumiane danie jest gotowe. Na półmisek przystrojony sałatą, pomidorkami, cebulka wykładamy rumianą kiełbasę i ziemniaczki nie zapominając o musztardzie. Można też dodać ketchup jeśli ktoś lubi. Teraz już zabieramy się do jedzenia bo danie musi być gorące, takie jest najsmaczniejsze.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Pieczony Domowy Boczek.

    Składniki: 2 kg. surowego niezbyt tłustego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki majeranku 4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego olej sól pieprz cebula dymka Przepis: Boczek czyścimy z ewentualnych włosków na skórze, myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Nakłuwamy na całej powierzchni i szpikujemy pociętym w paski czosnkiem. W dużym naczyniu przygotowujemy marynatę z oleju, papryki, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wkładamy boczek i dobrze wcieramy cała marynatę. Teraz powinno poleżeć w lodówce pod przykryciem, czym dłużej tym lepiej. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy boczek dodając ziele angielskie i liście laurowe na ok. 2 godz. Pieczemy pod przykryciem co jakiś czas zaglądając i polewając powstałym z pieczenia płynem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie dodajemy cebulkę dymkę, pieczemy jeszcze chwilę by powstała na boczku chrupiąca skórka. Wykładamy

Banany z Lodami

Banany z Lodami. Składniki:     banan 2 łyżki cukru 2 łyżka masła  kieliszek rumu gałka lodów kokosowych  Przepis:   Na patelni lekko rumienimy masło dosypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować. Wlewamy rum, dodajemy obranego i pokrojonego na ćwiartki banana. Wszystko smażymy do czasu aż alkohol odparuje a płyn dobrze zgęstnieje. Teraz wykładamy wszystko na talerzyk dodając gałkę kokosowych lodów. Smacznego.      

Caprese Sałatka w/g Mojej Mamusi.

Caprese Sałatka w/g Mojej Mamusi. Składniki:     duży pomidor kulka mozzarelli oliwa  szczypiorek bazylia  sól pieprz    Przepis:   Na talerzu układamy zgrabny kopczyk z pokrojonego wcześniej w sporą kostkę pomidora. Skrapiamy  przygotowanym sosem z oliwy i roztartych listków bazylii. Na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę obwiązaną szczypiorkiem. Dobrze skrapiamy oliwą, doprawiamy solą pieprzem i posypujemy posiekanymi drobniutko bazylią lub szczypiorkiem. Smacznego.

Sałatka Jakiej nie Znacie.

Sałatka Jakiej nie Znacie. Składniki: 200g.makarony świderki 2 duże różyczki brokuła 1 duża różyczka białego kalafiora 20 dkg. pieczarek garść czarnych oliwek 2 pomidory duże lub kilka koktajlowych  1 papryczka chilli 1/3 mango oliwa lub olej 1 ząbek czosnku  sól pieprz      Przepis:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak by był bardzo al dente. Kalafior i brokuła wrzucamy na 2-3 min. do gotującej wody a następnie przekładamy do zimnej by zatrzymać proces gotowania, muszą być chrupiące. Do miski wlewamy chlust oliwy wciskamy przez praskę ząbek czosnku, bardzo drobniutko posiekaną papryczkę chilli doprawiamy solą,  pieprzem i wszystko mieszamy. Jeśli nie lubimy ostrej sałatki pozbywamy się z papryczki nasion. Teraz wrzucamy ostudzony makaron, rozdrobnione kalafior, brokuły, pokrojone w dużą kostkę pieczarki, oliwki, mango oraz pozbawione gniazd nasiennych pomidory, koktajlowe kroimy na połówki. Wszystko delikatnie mieszamy. Danie które zasp

Ryż z Warzywami Delikatny Lekkostrawny.

Ryż z Warzywami Delikatny Lekkostrawny. Składniki:     200g ryżu 2 torebki 2 małe marchewki 150g. groszku mrożonego lub świeżego 150g. kukurydzy 1 cebula średnia 1/2 czerwonej papryki łyżka ostrej papryki  posiekana kolendra pieprz  olej lub oliwa sól     Przepis:     Ryż gotujemy w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu pamiętając jednak by był jeszcze lekko twardy. Marchewkę, paprykę, cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy kukurydzę, groszek zielony i jeszcze chwilę podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ryż, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, tak by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Idealnie smakuje na gorąco i na zimno. Można też podawać np. z grilowanym kurczakiem. Smacznego.  

Placki z Cukinii

Placki z Cukinii. Składniki:   2 średnie cukinie 2 jajka  1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka a najlepiej jogurtu 3-4 łyżki mąki 2 duże łyżki posiekanego kopru  olej do smażenia sól pieprz Przepis: Umyte cukinie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy mieszamy i po chwili odciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąkę, jajka, mleko. Dodajemy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie  mieszamy. Na końcu dodajemy posiekany koperek i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy masę i formujemy zgrabne placuszki. Smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze tak by się nie przypaliły na złoty kolor z obu stron. Wielkość i kształt jest dowolna. Ja smażę na patelni jeden duży nieforemny placek. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu można podawać. Wspaniale smakuje ze śmietaną jak również z sosami, gulaszem itp. Smacznego  

Pomidorowa Kremowa.

Pomidorowa Kremowa. Składniki:   500g pomidory świeże lib z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 200ml. śmieteny 1,5l. bulionu lub wywaru jarzynowego pieczywo na grzanki zielenina świeża kolendra może tez być bazylia   olej/oliwa sól pieprz   Przepis:   Do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszkli. Świeże pomidory pozbawione skórki rozdrabniamy, dodajemy i zalewamy bulionem. Pomidory z puszki wlewamy bezpośrednio do garnka. Wszystko gotujemy dodając przecier pomidorowy. Gdy wszystko zmięknie miksujemy dokładnie by powstał jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pieczywo kroimy na dużą kostkę i podpiekamy na patelni wraz z rozgniecionym czosnkiem tak by było chrupiące. Do niezbyt głębokiej miseczki nalewamy krem pomidorowy na środek nakładamy duży kleks śmietany, dodajemy kilka grzanek i posypujemy