Przejdź do głównej zawartości

Posty

Cukinie po Meksykańsku!

Składniki:   3 niezbyt duże jędrne cukinie 0,5 kg. mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 3 duże pomidory duża cebula  jedna papryczka ostra 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku kilka gałązek pietruszki 200-250g. sera mozzarelli sól  pieprz olej   Przepis:   Umyte cukinie przepoławiamy wzdłuż i łyżka wydrążamy środek. Na patelnię wlewamy kilka kropli oleju wrzucamy posiekana cebulę, czosnek, ostra papryczkę, dodajemy mięso mielone i dobrze podsmażamy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory bez skóry i gniazd nasiennych następnie kukurydzę i czerwona fasolę. Wszystko doprawiamy przecierem pomidorowym sola i pieprzem do smaku. Smażymy dokładnie mieszając aż płyny odparuję i farsz zgęstnieje i będzie miękki. Na sam koniec dodajemy drobno posiekana pietruszkę. Teraz napełniamy cukinie farszem, posypujemy startym serem i zapiekamy w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 180C przez 25-30 minut. S

Frittata Wspaniałe i Szybkie w Przygotowaniu Danie.

  Składniki:   6 jajek 2 słodkie pomidorki 30 ml. mleka lub śmietany 50g. ser feta kilka listków bazylii  duża łyżka masła  mała cebula ząbek czosnku sól  pieprz trochę zieleniny do posypania przed podaniem   Przepis:    Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszamy cały czas dodajemy pokrojone pomidorki i smażymy do momentu jak się wszystko dobrze zeszkli i będzie miękkie. Jajka należy roztrzepać wraz z mlekiem doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy ser drobno posiekany lub starty oraz porwane listki bazylii i tą mieszankę wlewamy na wcześniej zeszklone dodatki. Smażymy na niedużym ogniu delikatnie mieszając. By nie odwracać wkładamy do rozgrzanego piekarnika pod grill by dopiekła się góra. Można też przygotować frittatę z boczkiem, chorizo, brokułami, szpinakiem czy grzybami. Wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych.                                                                  

Wyborne Pieczone Awokado z Jajkiem.

    Składniki:   Dojrzałe awokado 2 jajka sól gruboziarnista  pieprz zielenina do posypania   Przepis:   Awokado przecinamy na pół wyjmujemy pestkę. Jeśli jajka są duże łyżką powiększamy wgłębienie po pestce. Teraz wbijamy tam jajko posypujemy solą,  pieprzem ja lubię na ostro więc przyprószam ostrą papryką. Gotowe układamy w żaroodpornym naczyniu lub po prostu na pomiętej foli aluminiowej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż jajko się zetnie. Trwa to ok. 10-15 min. Po wyjęciu przekładamy na talerzyk posypujemy posiekaną zieleniną. Jeśli nie dbamy o linię możemy posypać wcześniej przysmażonym boczkiem posiekanym w drobne paseczki. Smacznego.    

Łosoś w Bekonie - Proste i Szybkie Danie.

  Składniki: 200-300g. fileta z łososia 2 duże plastry bekonu lub szynka Parmeńska Świeży rozmaryn sól pieprz cytryna masło oliwa   Przepis: Fileta z łososia delikatnie doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem i zawijamy w bekon. Jeśli ktoś nie lubi bekonu może to być w zastępstwie szynka Parmeńska, wtedy jednak  musimy dodać na patelnie łyżkę masła i kilka kropel oliwy.Tak przygotowana rybę układamy na patelni i opiekamy z obu stron tak by bekon się delikatnie wytopił i zrumienił  na piękny złoty kolor.  Teraz wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 10 min. Tak przygotowany łosoś jest bardzo smaczny i aromatyczny, jeśli ktoś lubi można skropić sokiem z cytryny. Podawać z zielenina np. porwana sałata lodowa lub rukolą. Smacznego.

Dziś Dzień Hot Doga. Smacznego !

Dzień Hot Doga.  Smacznego !

Kanapki z Tworogiem, Truskawkami i Miętą.

Składniki:   Kilka kromek ciemnego dobrego chleba. Twaróg może być kupny ale możemy przygotować sami ok. 200g. może też być ser feta lub mozzarella. Wybór zależy od Was. Soczyste czerwone dojrzałe truskawki kilka sztuk Mięta kilka listków Kilka kropel oliwy lub trochę masła Pieprz Przygotowanie: Chleb smarujemy cienko masłem lub skrapiamy oliwą. Nakładamy sporą warstwę twarogu posypujemy delikatnie pieprzem. Pokrojone wzdłuż truskawki w grube plastry układamy na kanapki i przyozdabiamy listkami mięty. Całość według uznania można jeszcze skropić oliwą. Smacznego.

Kocham Truskawki Pod Każdą Postacią.

Kolendra

  Kolendra. Kolendra pochodzi z zachodniego obszaru śródziemnomorskiego. Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej, chińskiej, meksykańskiej. Obecnie staje się bardzo popularna na całym świecie. Używa się ją pod koniec gotowania lub do przybrania, gdyż temperatura jej nie służy pozbawiając ją walorów smakowych. Kolendrę wyróżnia bardzo mocny aromat i charakterystyczny smak. Coraz częściej używamy jej zamiast pietruszki. Pasuje do ryb, drobiu, wołowiny a jagnięcina nie mogą się bez niej obejść. Posiekaną używamy do przybrania rosołów i wszelkiego rodzaju zup z chińskimi włącznie. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju marynat i sałatek. Używana jest w wielu mieszankach orientalnych takich jak curry, garam masala lub jako składnik past orientalnych. Jest stosowana w medycynie chińskiej i indyjskiej.

Filet z Kurczaka po Śródziemnomorsku.

Składniki: Filet z kurczaka Ogórek lub cukinia Duży pomidor Cebulka dymka lub szczypiorek Mała papryka Kilka oliwek Sól Pieprz 2 łyżki jogurtu Ocet balsamiczny Oliwa Przepis: Na gorącej oliwie smażymy przyprawionego sola i pieprzem fileta z kurczaka z obu stron. Jeśli ktoś nie lubi smażonego można fileta przygotować na parze. Z ogórka i pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wielkość w/g uznania. Oliwki kroimy na połówki, dymkę w pól centymetrowe kawałeczki a papryką w kostkę. Wszystko mieszamy w misce doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na samym końcu dodajemy jogurt. Fileta układamy na talerzu posypujemy sałatką i skrapiamy octem balsamicznym. Idealny lekki zdrowy pomysł na obiad czy kolację. Smacznego.

Idealne Proste Zdrowe Śniadanie.

Składniki: Duża kulka mozzarelli 2 kolorowe pomidorki Podłużna bułka Oliwa z oliwek Ząbek czosnku Sól Pieprz. Przepis: Na talerzu układamy lekko rozciągniętą mozzarellę, obok pokrojone kolorowe pomidorki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułką kroimy po skosie na niezbyt grube kromeczki i podpiekamy na patelni na złoty kolor. Gorące nacieramy czosnkiem /jeśli ktoś oczywiście lubi ten smak/ i układamy na wcześniej przygotowanym talerzu. Nie pozostaje nic jak życzyć smacznego.

Gulasz po Polsku.

Składniki: 600g. łopatki wołowej 1 duża papryka 3 cebule 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego trocha mąki sól pieprz olej do smażenia Przepis: Mięso kroimy w sporą kostkę obtaczamy lekko w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju  partiami na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę oraz pokrojoną paprykę, rozgnieciony czosnek, zalewamy woda a najlepiej bulionem tak by wszystko było przykryte i gotujemy. Teraz dodajemy pozostałe składniki, dwa rodzaje papryki mielonej, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i cały czas  gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem 2-2,5 godziny. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny. Gotowy podajemy z ziemniakami, kaszą, kluchami lub po prostu z

Barszczyk Czerwony

    Składniki:   1,5 kg. buraków 3 l. wywaru jarzynowego lub rosołku z wygotowanych np. żeberek koncentrat buraczany 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 dkg. suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera ocet cukier majeranek sól  pieprz    Przepis:   Umyte buraki, marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w plastry wkładamy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy ok. godzinę. Dorzucamy też rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Po ugotowaniu  należy przecedzić i dodać wcześniej namoczone i pokrojona na mniejsze kawałki grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i octem do smaku. Gdyby kolor barszczu był mało intensywny dolewamy koncentratu buraczanego. Pamiętajmy że przy każdym kolejnym podgrzewaniu czy gotowaniu barszcz coraz bardziej ciemnieje, dlatego całość przec

Śledzik.

Śledzik. Składniki:   0,5 kg. śledzi matiasów ok. 6szt. duża cebula pieprz oliwa lub dobry olej 2 liście laurowe 3 - 4 kulek ziela angielskiego zielenina do przybrania Przepis: Śledzie matiasy wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i moczymy by pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i przelewamy zagotowana gorącą woda by trochę zmiękła. Gdy śledzie są już odpowiednio słone odlewamy wodę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w m/w 2 - 2,5 cm. kawałki. Tak przygotowane układamy w naczyniu szklanym warstwami raz cebula raz śledzie. Każdą warstwę lekko posypujemy pieprzem i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy olejem zamykamy i odstawiamy do lodówki. Powinny tam spędzić co najmniej 24h. Po tym czasie możemy serwować. Wykładamy na półmisek, przyozdabiamy cebulą i posypujemy zieleniną. Smacznego.

Pierogi z Kapustą i Grzybami.

    Składniki :   1 kg. mąki 2 jajka sól pieprz  1/6 kostki masła ciepła woda dobry chlust oleju 70 dkg. kiszonej kapusty 150 g. suszonych grzybów  2 cebule liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego     Przepis:     Na stole mieszamy składniki ciasta: mąkę, sol, jajka, masło, olej a następnie wyrabiamy podlewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy dość długo do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Gotowe odkładamy i przygotowujemy farsz. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę  oleju wrzucamy drobno pokrojoną cebulę by się lekko zrumieniła. Teraz dodajemy zmieloną na największym sitku lub bardzo drobniutko posiekaną kapustę, liścia laurowego, ziele angielskie i wszystko dusimy na niezbyt dużym ogniu. Namoczone wcześniej grzyby siekamy i dodajemy do kapusty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Gdyby farsz był za suchy podlewamy wodą pozostałą z moczenia grzybów. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3

Karp Smażony Tradycyjny.

Karp Smażony Tradycyjny. Składniki: 1 karp 2 jajka bułka tarta mąka  olej masło sól pieprz Przepis:     Dokładnie czyścimy rybę pozbywamy się głowy łusek, kroimy w/g uznania ja polecam w dzwonka i  myjemy pod bieżącą wodą. Osuszone kawałki doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w mące następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy trochę  masła i smażymy rybę w niezbyt wysokiej temperaturze z obu stron. Gotową usmażoną  wykładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nie pozostaje nic jak życzyć smacznego.

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.

Pasta alla Gricia

    Składniki:   400g. makaronu rigatoni 20dkg. boczku w kawałku starty żółty ser najlepiej Pecorino Romano może też być inny 1/2 małej papryczki chilli pieprz   Przepis:    Na patelni podsmażamy drobniutko pokrojoną papryczkę chilli wraz z pociętym w nieduże paski boczkiem. Gdy się już zrumieni podlewamy lekko wodą z gotowania makaronu żeby nie był suchy i twardy. Teraz dodajemy ugotowany al dente makaron rigatoni doprawiamy pieprzem chwilę podsmażamy dokładnie mieszając by smaki się dobrze połączyły. Na końcu posypujemy serem mieszamy i wykładamy na Talerz. Smacznego.  

Kiełbasa Pieczona.

Kiełbasa Pieczona. Składniki: kg. dobrej cienkiej kiełbasy wiejskiej ale może też być np. podwawelska 3 ziemniaki cebulka dymka 2 pomidorki sałata  musztarda jaką lubicie ja polecam sarepską papryka czerwona ostra sól  pieprz Przepis: Kiełbasę kroimy na kawałki długości 15-20 cm. lekko nacinamy z dwóch stron, wykładamy na brytfankę. Dobrze umyte ziemniaki, obgotowane w mundurkach kroimy w grube talarki doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i dorzucamy do kiełbasy. Całość wkładamy do piekarnika opiekamy w temp. 160C. Po chwili zaglądamy wszystko mieszamy by się przypiekło ładnie ze wszystkich stron. Gdy ziemniaki będą rumiane danie jest gotowe. Na półmisek przystrojony sałatą, pomidorkami, cebulka wykładamy rumianą kiełbasę i ziemniaczki nie zapominając o musztardzie. Można też dodać ketchup jeśli ktoś lubi. Teraz już zabieramy się do jedzenia bo danie musi być gorące, takie jest najsmaczniejsze.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Pieczony Domowy Boczek.

    Składniki: 2 kg. surowego niezbyt tłustego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki majeranku 4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego olej sól pieprz cebula dymka Przepis: Boczek czyścimy z ewentualnych włosków na skórze, myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Nakłuwamy na całej powierzchni i szpikujemy pociętym w paski czosnkiem. W dużym naczyniu przygotowujemy marynatę z oleju, papryki, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wkładamy boczek i dobrze wcieramy cała marynatę. Teraz powinno poleżeć w lodówce pod przykryciem, czym dłużej tym lepiej. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy boczek dodając ziele angielskie i liście laurowe na ok. 2 godz. Pieczemy pod przykryciem co jakiś czas zaglądając i polewając powstałym z pieczenia płynem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie dodajemy cebulkę dymkę, pieczemy jeszcze chwilę by powstała na boczku chrupiąca skórka. Wykładamy