Przejdź do głównej zawartości

Leczo Domowe

Leczo Domowe


 

 

Składniki:

 

2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania

1 cebula pokrojona w piórka

2 cukinie pokrojone wg.uznania

4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki

30dkg. pieczarek pokrojonych

łyżka papryki słodkiej

2 ząbki czosnku posiekane

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

olej 

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

 

Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.

 

Komentarze

  1. Składniki:

    2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania
    1 cebula pokrojona w piórka
    2 cukinie pokrojone wg.uznania
    4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki
    30dkg. pieczarek pokrojonych
    łyżka papryki słodkiej
    2 ząbki czosnku posiekane
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    olej
    sól
    pieprz
    cukier

    Przygotowanie:

    Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM LECZO Z PIECZARKAMI NIE ROBIŁAM ALE NAPEWNA JEST PYSZNE

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w ...

Cielecina we Własnym Sosie

Cielęcina we Własnym Sosie. Składniki:    6 kotlecików cielęcych ale może być też inny kawałem cielęciny mała cebulka olej 2 łyżki śmietany  2 łyżki maki 2 ząbki czosnku sól pieprz posiekana zielenina do przybrania   Przepis:   Do rozgrzanego rondelka wlewamy trochę oleju i dobrze obsmażamy kotleciki z obu stron, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i lekko rozbite. Gdy są już rumiane dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i wszystko smażymy aż cebula się dobrze zrumieni. Podlewamy wodą a jeśli ktoś ma może być bulion i pod przykryciem dusimy do miękkości. Mąkę rozrabiamy z wodą, śmietaną i podlewamy całość by zagęścić sos. Po chwili gdy się wszystko zagotuje danie jest gotowe do podania. Polecam z ziemniakami i buraczkami posypane zieleninką. Pycha.