Francuska Zupa Cebulowa. Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.
Składniki:
OdpowiedzUsuń2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania
1 cebula pokrojona w piórka
2 cukinie pokrojone wg.uznania
4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki
30dkg. pieczarek pokrojonych
łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku posiekane
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
olej
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.
Dziękuję
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM LECZO Z PIECZARKAMI NIE ROBIŁAM ALE NAPEWNA JEST PYSZNE
OdpowiedzUsuń