Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipca 30, 2015

Pierogi z Jagodami.

    Przepis na ciasto:   0.5 kg.mąki pszennej  łyżka masła miękkiego 250 ml.wody letniej 2 łyżki oleju łyżeczka soli 0,5kg jagód 3 łyżki cukru   Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać przez sito dodać wodę,sól i wymieszać.Dodać miękkie masło i olej.Wszystkie składniki wymieszać a później wyrobić na stolnicy.Wyrobione ciasto powinno odpocząć pół godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm.Szklanką powycinać krążki .Na każdy nasypać łyżeczkę jagód trochę cukru i zlepić dokładnie boki.Gotować w osolonej wodzie ok.4-5 min.Podawać ze śmietaną i jak kto lubi odrobiną cukru.    

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą...

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą.   Przepis:   podwójna pierś z kurczaka 4-plastry szynki/najlepiej dojrzewająca/ 2-kulki mozzarelli /może być inny ser/ sól pieprz bułka tarta trochę maki jajo olej   Sposób przygotowania:   W filecie drobiowym ostrym nożem robimy nacięcie tak by powstała szufladka następnie doprawiamy w środku solą i pieprzem i faszerujemy szynką i serem.Całość panierujemy i smażymy na niezbyt wysokim ogniu tak by filet miał piękny złoty kolor ale i środek był dopieczony a ser się rozpuścił.Podajemy gorące prosto z patelni.