Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z września 15, 2015

Sałatka z Papryki, Ogórków i Cebuli...

Sałatka z Papryki, Ogórków i Cebuli   Składniki.   2 kg. świeżej papryki w różnych kolorach 0,5 kg. cebuli 0,5 kg ogórków gruntowych pęczek koperku Zalewa. 2l. wody 0,25l. octu 10% 150g. cukru 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego   Przepis:   Paprykę cebulę i ogórki kroimy w plastry. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Teraz nakładamy do słoików i niezbyt mocno ugniatamy. Do wody dodajemy wszystkie składniki marynaty i zagotowujemy. Zalewamy słoiki napełnione sałatką i mocno zakręcamy. Przekładamy do wysokiego naczynia zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 min. od momentu gdy woda zacznie się gotować. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Pesto Bazyliowe...

Pesto Bazyliowe.   Składniki.   pęczek bazylii 30 gr. startego parmezanu 30 gr. pinioli 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa   Przepis.   Do blendera wrzucamy czosnek, uprażone na patelni piniole i rozdrabniamy. Dodajemy pęczek bazylii miksujemy dolewając oliwę w takiej ilości by nie było za rzadkie. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piniole możemy zastąpić orzechami włoskimi lub pistacjami. Smacznego.