Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 15, 2015

Pieczony Domowy Boczek.

    Składniki: 2 kg. surowego niezbyt tłustego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki majeranku 4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego olej sól pieprz cebula dymka Przepis: Boczek czyścimy z ewentualnych włosków na skórze, myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Nakłuwamy na całej powierzchni i szpikujemy pociętym w paski czosnkiem. W dużym naczyniu przygotowujemy marynatę z oleju, papryki, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wkładamy boczek i dobrze wcieramy cała marynatę. Teraz powinno poleżeć w lodówce pod przykryciem, czym dłużej tym lepiej. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy boczek dodając ziele angielskie i liście laurowe na ok. 2 godz. Pieczemy pod przykryciem co jakiś czas zaglądając i polewając powstałym z pieczenia płynem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie dodajemy cebulkę dymkę, pieczemy jeszcze chwilę by powstała na boczku chrupiąca skórka. Wykładamy