Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 3, 2015

Pomidorowa Kremowa.

Pomidorowa Kremowa. Składniki:   500g pomidory świeże lib z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 200ml. śmieteny 1,5l. bulionu lub wywaru jarzynowego pieczywo na grzanki zielenina świeża kolendra może tez być bazylia   olej/oliwa sól pieprz   Przepis:   Do rozgrzanego w garnku oleju dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszkli. Świeże pomidory pozbawione skórki rozdrabniamy, dodajemy i zalewamy bulionem. Pomidory z puszki wlewamy bezpośrednio do garnka. Wszystko gotujemy dodając przecier pomidorowy. Gdy wszystko zmięknie miksujemy dokładnie by powstał jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pieczywo kroimy na dużą kostkę i podpiekamy na patelni wraz z rozgniecionym czosnkiem tak by było chrupiące. Do niezbyt głębokiej miseczki nalewamy krem pomidorowy na środek nakładamy duży kleks śmietany, dodajemy kilka grzanek i posypujemy

Schabowe Inaczej

Schabowe Inaczej Składniki:  4-5 kotletów wieprzowych bez kości  10 pomidorków koktajlowych cebulka dymka sól pieprz olej/oliwa     Przepis:     Kotleciki delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na desce przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej układamy kotleciki i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na półmisku wraz z pokrojoną w duże kawałki dymką. Skrapiamy oliwą i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na to wykładamy kotleciki. Można delikatnie pokropić pesto z bazylii. Przepis na pesto na naszym blogu.    http://npkzcs.blogspot.com/2015/09/pesto-bazylowe.html