Składniki: 1,5 kg. buraków 3 l. wywaru jarzynowego lub rosołku z wygotowanych np. żeberek koncentrat buraczany 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 dkg. suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera ocet cukier majeranek sól pieprz Przepis: Umyte buraki, marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w plastry wkładamy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy ok. godzinę. Dorzucamy też rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Po ugotowaniu należy przecedzić i dodać wcześniej namoczone i pokrojona na mniejsze kawałki grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i octem do smaku. Gdyby kolor barszczu był mało intensywny dolewamy koncentratu buraczanego. Pamiętajmy że przy każdym kolejnym podgrzewaniu czy gotowaniu barszcz coraz bardziej ciemnieje, dlatego całość przec