Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z września 26, 2015

Przyprawy. Kocham Bazylię...

Kocham Bazylię.    Bazylia na dobre zagościła do naszej kuchni. Występuje w postaci suszonej mrożonej ale najbardziej kochamy tą świeżą  co dopiero zerwaną. Łatwo dostępna, można kupić prawie w każdym sklepie. Dodajemy ją do pizzy, makaronów świeżą lub w postaci pesto. Idealnie pasuje do pomidorów i różnego rodzaju sałatek . Gdy chcemy dodać do gotujących potraw należy zrobić to na samym końcu gdyż w trakcie obróbki cieplnej traci swoje walory smakowe. Nie należy jej kroić. Dodajemy listki w całości a jeśli są duże rwiemy na mniejsze kawałki w rekach. To dla zainteresowanych przygotowaniem pesto.-http://npkzcs.blogspot.com/2015/09/pesto-bazylowe.html

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym...

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym.   Składniki:   świeży kalafior  300g świeżych pomidorów ząbek czosnku mała cebula sól pieprz 3-4 duże łyżki śmietany łyżka oliwy łyżka cukru   Przygotowanie:   Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie tak by był al dente (ok.10min). Sparzone pomidory obieramy ze skórki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę rozgnieciony czosnek. Gdy składniki są miękkie blenderem rozdrabniamy. Teraz zagotowujemy dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podajemy w całości lub podzielony na różyczki polany sosem. Posypujemy kolendrą jeśli ktoś lubi. Na pewno są osoby które nie lubią sosu dla nich polecam inny sposób. Zrumienić masło dodać bułkę tartą i tym polać kalafiora smakuje również doskonale.Smacznego.