Przejdź do głównej zawartości

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym...

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym.

 

Składniki:

 

świeży kalafior 

300g świeżych pomidorów

ząbek czosnku

mała cebula

sól

pieprz

3-4 duże łyżki śmietany

łyżka oliwy

łyżka cukru

 

Przygotowanie:

 

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie tak by był al dente (ok.10min). Sparzone pomidory obieramy ze skórki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę rozgnieciony czosnek. Gdy składniki są miękkie blenderem rozdrabniamy. Teraz zagotowujemy dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podajemy w całości lub podzielony na różyczki polany sosem. Posypujemy kolendrą jeśli ktoś lubi. Na pewno są osoby które nie lubią sosu dla nich polecam inny sposób. Zrumienić masło dodać bułkę tartą i tym polać kalafiora smakuje również doskonale.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

  Składniki:   pstrąg patroszony 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny ząbek czosnku sól,pieprz 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Papryczka chilli cebula może być czerwona.   Przygotowanie:   Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę poda