Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 29, 2016

Frittata Wspaniałe i Szybkie w Przygotowaniu Danie.

  Składniki:   6 jajek 2 słodkie pomidorki 30 ml. mleka lub śmietany 50g. ser feta kilka listków bazylii  duża łyżka masła  mała cebula ząbek czosnku sól  pieprz trochę zieleniny do posypania przed podaniem   Przepis:    Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszamy cały czas dodajemy pokrojone pomidorki i smażymy do momentu jak się wszystko dobrze zeszkli i będzie miękkie. Jajka należy roztrzepać wraz z mlekiem doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy ser drobno posiekany lub starty oraz porwane listki bazylii i tą mieszankę wlewamy na wcześniej zeszklone dodatki. Smażymy na niedużym ogniu delikatnie mieszając. By nie odwracać wkładamy do rozgrzanego piekarnika pod grill by dopiekła się góra. Można też przygotować frittatę z boczkiem, chorizo, brokułami, szpinakiem czy grzybami. Wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych.                                                                  

Wyborne Pieczone Awokado z Jajkiem.

    Składniki:   Dojrzałe awokado 2 jajka sól gruboziarnista  pieprz zielenina do posypania   Przepis:   Awokado przecinamy na pół wyjmujemy pestkę. Jeśli jajka są duże łyżką powiększamy wgłębienie po pestce. Teraz wbijamy tam jajko posypujemy solą,  pieprzem ja lubię na ostro więc przyprószam ostrą papryką. Gotowe układamy w żaroodpornym naczyniu lub po prostu na pomiętej foli aluminiowej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż jajko się zetnie. Trwa to ok. 10-15 min. Po wyjęciu przekładamy na talerzyk posypujemy posiekaną zieleniną. Jeśli nie dbamy o linię możemy posypać wcześniej przysmażonym boczkiem posiekanym w drobne paseczki. Smacznego.