Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatka z Papryki, Ogórków i Marchewki.

 Sałatka z Papryki, Ogórków i Marchewki.     Składniki:   3 duże papryki różnokolorowe 3 ogórki gruntowe 2 marchewki 3 cebule najlepiej czerwone 2 papryczki chilli     Zalewa :   3 szklanki wody 2 łyżki cukru 200 ml. octu 10% ziele angielskie kilka szt. pieprz  gorczyca   Składniki na zalewę gotujemy aż rozpuści się cukier następnie studzimy.Oczyszczone warzywa kroimy w paski i mieszamy. Do słoika wsypujemy gorczycę a następnie  układamy zgrabnie mieszankę warzyw i dopełniamy zalewą.Mocno zakręcamy pasteryzujemy ok 30min.Następnie wykładamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pierogi z Jagodami.

    Przepis na ciasto:   0.5 kg.mąki pszennej  łyżka masła miękkiego 250 ml.wody letniej 2 łyżki oleju łyżeczka soli 0,5kg jagód 3 łyżki cukru   Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać przez sito dodać wodę,sól i wymieszać.Dodać miękkie masło i olej.Wszystkie składniki wymieszać a później wyrobić na stolnicy.Wyrobione ciasto powinno odpocząć pół godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm.Szklanką powycinać krążki .Na każdy nasypać łyżeczkę jagód trochę cukru i zlepić dokładnie boki.Gotować w osolonej wodzie ok.4-5 min.Podawać ze śmietaną i jak kto lubi odrobiną cukru.    

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą...

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą.   Przepis:   podwójna pierś z kurczaka 4-plastry szynki/najlepiej dojrzewająca/ 2-kulki mozzarelli /może być inny ser/ sól pieprz bułka tarta trochę maki jajo olej   Sposób przygotowania:   W filecie drobiowym ostrym nożem robimy nacięcie tak by powstała szufladka następnie doprawiamy w środku solą i pieprzem i faszerujemy szynką i serem.Całość panierujemy i smażymy na niezbyt wysokim ogniu tak by filet miał piękny złoty kolor ale i środek był dopieczony a ser się rozpuścił.Podajemy gorące prosto z patelni.