Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pieczarki Faszerowane...

Pieczarki Faszerowane.   Składniki:   10 dużych świeżych pieczarek 30 dkg. szynki 30 dkg. startego sera 3 łyżki masła oliwa sól, pieprz 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej mała cebula szczypiorek   Przygotowanie:   Czyścimy pieczarki i oddzielamy od nich nóżki .Nie myjemy w wodzie by nie nasiąkły same mają sporo wilgoci w sobie.Drobniutko siekamy cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie i dodajemy posiekane nóżki i ze dwie całe pieczarki  wyciśnięty czosnek i posiekaną szynkę. Smażymy na gorącej patelni by odparować nadmiar wody. Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorem doprawiamy solą i pieprzem.Kapelusze solimy i nakładamy farsz, trochę masła na środek i posypujemy startym serem.Gotowe wkładamy do naczynia i smażymy w piekarniku w temp.180C przez ok.25 min. Są pyszne na ciepło.

Kurczak Basilico...

Kurczak Basilico. Składniki:   800 dkg.kurczaka ale mogą być same nóżki i skrzydełka świeża bazylia pęczek białe wino oliwa 2 cebule 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu  sól pieprz    Przygotowanie:   Kurczaka poporcjowanego oprószyć solą i pieprzem dobrze obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie i wyjąć na talerz. Teraz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory i posiekany czosnek .Wszystko dusimy .Gdy się dobrze zeszkli dodajemy kurczaka i podlewamy winem a chwilę później bulionem.Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości tak by sos się prawie całkowicie zredukował.Gdy już jest gotowy posypujemy posiekana drobno bazylią mieszamy i wykładamy na półmisek. Można podawać z pieczywem sałatkami frytkami.Smacznego.  

Zupa Krem z Zielonego Groszku...

  Zupa Krem z Zielonego Groszku.   Składniki:   3 szklanki zielonego groszku bagietka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 cebula 1 cytryna 1l. wywaru warzywnego sól i cukier do smaku 3 - 4 łyżki sera koziego prażone orzeszki do posypania 4 łyżki śmietany kremówki   Przepis:   W garnku roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy aż się dobrze zeszkli. Dorzucamy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Teraz zupę zmiksować blenderem i doprawić solą, cukrem, wcisnąć 1/2 soku z cytryny i dodać 2 łyżki śmietany. Podawać z grzankami przygotowanymi z bagietki posypaną rozkruszonym serem kozim, prażonymi orzeszkami i kleksem śmietany.

Spaghetti z Sosem Pomidorowym.

Spaghetti z Sosem Pomidorowym   Składniki:   750dkg. pomidorów dojrzałych mięsistych 300dkg. makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii sól oliwa lub olej   Przepis:   Ugotować makaron w osolonej wodzie,ważne by go nie rozgotować ma być lekko twardy. Gotujmy krócej niż pisze na opakowaniu.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, rozdrobnić wrzucić na patelnie z odrobiną oleju i pokrojonym w cieniutkie plastry czosnkiem i doprawiamy do smaku.Dusić aż pomidory się trochę rozpadną .Jeśli sos jest za gęsty dolać wody z gotowanego makaronu.Przy końcu duszenia dodać porwane ręcznie listki bazylii. Gdy makaron jest już ugotowany dodajemy go do sosu i delikatnie mieszamy.Teraz już można nakładać na głęboki talerz. Jeśli ktoś lubi można posypać startym parmezanem.

Łosoś ze Szparagami.

Łosoś ze Szparagami.   Składniki:   250-300 g. filet z łososia szparagi pęczek oliwa  sól pieprz najlepiej kolorowy cytryna  łyżka cukru 3-4 pomidorki koktajlowe   Przygotowanie:   Myjemy szparagi odcinamy twarde końcówki i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem cukru i soli w pozycji stojącej tak by główki wystawały nad wodę/są bardzo delikatne/przez ok.cztery minuty.Umytego osuszonego łososia skropić olejem oprószyć solą i piec na patelni grillowej po ok 15 min. z każdej strony. Nakładamy szparagi które należy skropić oliwą następnie układamy łososia spryskujemy sokiem z cytryny, posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i przybieramy pokrojonymi pomidorkami.Łososia można również usmażyć w foli w piekarniku.Wtedy pieczemy ok.25 min. pod koniec rozchylamy folię by ryba się przyrumieniła.  

Truskawki z Bitą Śmietaną.

Truskawki z Bitą Śmietaną   Składniki: truskawki 0.5 l. śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy kilka kropel   Przygotowanie: Truskawki myjemy osuszamy zostawiamy szypułki .Nacinamy nożem na krzyż jak na zdjęciu i rozchylamy.Do miksera wlewamy śmietanę i ubijamy na dość zwartą masę.Między czasie wsypujemy cukier puder i dodajemy ekstrakt waniliowy.Truskawki nadziewamy ubitą śmietaną, najlepiej przy użyciu rękawa, ale można zrobić to łyżeczką.Układamy na jakimś fajnym talerzyku .Można posypać okruszkami czekolady.  

Ziemniaczana Zapiekanka z Wędliną i Serem...

  Ziemniaczana Zapiekanka z Wędliną i Serem.   Składniki: 1 kg.ziemniaków 40-50 dkg.kiełbasy, szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg.sera żółtego startego na dużych oczkach 2 pomidory 1 łyżka słodkiej papryki papryka ostra - jeśli ktoś lubi gałka muszkatołowa  sól, pieprz śmietana kwaśna olej   Sposób przygotowania:   Umyte ziemniaki obgotować w osolonej wodzie przez 15 min.mogą być w mundurkach.W odrobinie oleju dobrze podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wyciśnięty czosnek dodać pokrojoną w kostkę wędlinę/może być też mięso mielone/doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką.Pokroić w cienkie plastry pomidory.W nasmarowanym olejem naczyniu układać warstwami ziemniaki pokrojone w talarki na przemian z podsmażoną masą i pomidorami tak by na ostatniej warstwie były ziemniaki.Zalać to wszystko śmietana zmieszaną z gałka muszkatołową, serem doprawioną solą i pieprzem.Smażyć w piekarniku w temp.180C przez ok.30 min. Na sam koniec włączyć grilla by ła

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

  Składniki:   pstrąg patroszony 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny ząbek czosnku sól,pieprz 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Papryczka chilli cebula może być czerwona.   Przygotowanie:   Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę poda

Filety z Kurczaka w Pomarańczach...

Filety z Kurczaka w Pomarańczach.   Składniki:   4 pojedyncze  filety z kurczaka 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku łyżka miodu sos sojowy  sól,pieprz tymianek świeży zielenina do przybrania   Sposób przygotowania:   Filety oczyścić osuszyć ręcznikiem papierowym.Pomarańcze dobrze umyć pod gorącą wodą a jednego pokroić na plastry.Połącz sos sojowy,miód,sól,pieprz  i wyciśnij trochę soku z pomarańczy.Wszystko wymieszaj i wrzucić do tego filety by się choć trochę zamarynowały.Przełóż filety do naczynia żaroodpornego polej marynatą dorzuć lekko rozgniecione nie obierane ząbki czosnku i dorzuć tymianek.Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez 30 min. następnie obróć filety obłóż plastrami pomarańcza i piecz już bez przykrycia kolejne 10 min.by ładnie delikatnie się zarumieniły.Podawać na desce do krojenia lub półmisku  obłóż upieczonymi plastrami pomarańczy i przybierz zieleninką.

Melonowa Sałatka.

Melonowa Sałatka. Składniki: dojrzały melon miodowy 3 grube plastry twardej szynki mała puszka zielonego groszku 1 papryczka chilli 1 torebka 100g.ryżu ananas mała puszeczka 1 łyżki soku z cytryny  Przepis: Z melona odciąć górną część,łyżką wyjąć wszystkie pestki a pozostały miąższ wyjąć pokroić na zgrabną kostkę.Na podobną wielkość kroimy szynkę i ananasa.Ryż ma być ugotowany al dente.Do miski wsypujemy wszystkie składniki dodajemy trochę zielonego groszku.Do soku z cytryny dodajemy część soku z ananasa i drobno posiekaną papryczkę chilli mieszamy i polewamy sałatkę.Całość przekładamy do wydrążonego melona i ozdabiamy bazylią. Smacznego.  

Karczek Pieczony...

Karczek Pieczony. Składniki: 1.5 kg.karczku lub łopatki wieprzowej sól,pieprz papryka słodka rozmaryn imbir świeży 3-4 ząbki czosnku trochę oleju by połączyć przyprawy Przepis: Mięso nacinamy  nożem i w te miejsca wciskamy wcześniej pocięty w paski czosnek.Pozostałe przyprawy imbir,rozdrobniony rozmaryn.sól,pieprz,papryka słodka mieszamy z olejem i nacieramy nimi dokładnie całe mięso.Dobrze by było gdyby tak poleżało przez dwie godziny w lodówce żeby przeszło smakami.Do naczynia żaroodpornego wkładamy przygotowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 1.5 godz.Pod koniec pieczenia ściągamy folię by mięsko ładnie się przyrumieniło.Można jeść na ciepło i zimno.Nadaje się do kanapek jak również do obiadów.

Guacamole.

  Składniki:   2 avocado muszą być miękkie dojrzałe 1 limonka pieprz,sól 1/2 cebuli czerwonej drobniutko posiekanej 2 posiekane drobno pomidory pozbawione nasion szczypta pieprzu świeżo zmielonego posiekana kolendra 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę papryczka chilli posiekana bez nasion. Przepis:   Avocado przekroić na pół łyżką wydrążyć miąższ i w miseczce widelcem rozdrobnić ale nie całkowicie na masę.Dodać od razu sok z limonki i wymieszać by masa nie ściemniała.Następnie dodać pozostałe składniki doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Najlepiej podawać schłodzone.      

Schab Pieczony.

Schab Pieczony. Składniki: 1.5 kg.schabu bez kości 30 dkg.fasolki szparagowej 1/2 cebuli jałowiec kilka ziaren 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku sól,pieprz łyżka mąki  wino Papryczka chilli ja używam swoją marynowaną w oliwie oliwa z oliwek może być olej rzepakowy Sposób przyrządzenia : Oczyszczamy schab z nadmiaru tłuszczu i dobrze nakłuwamy nożem ze wszystkich stron.Do miski wlewamy trochą oliwy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę,wyciśnięte dwa ząbki czosnku,majeranek.posiekana papryczkę chilli,jałowiec w całości,doprawiamy pieprzem,solą i tą mieszankę wcieramy w przygotowane wcześniej mięso.Wkładamy do lodówki na godzinę.Schab wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.Dodajemy cala marynatę i przykryty folią aluminiowa pieczemy w piekarniku w temp.190C przez ok 1.5 godz.Miedzy czasie fasolkę wrzucamy na 10 min.do gotującej osolonej wody.Gdy upieczone mięso odpoczywa wlewamy wino do pozostałego sosu trochę odparowujemy i dod

Żeberka Pikantno-Miodowe.

  Składniki:   1.5 kg.żeberek 2 łyżki musztardy 5 łyżek miodu łyżeczka wyciśniętego czosnku 4 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka pieprzu cayenne sól,pieprz kieliszek wódki łyżeczka czerwonej papryki   Przepis:   Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.Podzielone żeberka wkładamy do miski zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy.Powinny się tak marynować co najmniej  ze trzy godziny.Żeberka można smażyć w piekarniku ja jednak polecam grill.Najpierw przez chwilę na mocnym żarze a później już spokojnie jednak cały czas smarując marynatą uważając jednak by się nie przypaliły za bardzo.Podawać z surówkami lub z sałatką ziemniaczaną.   

Ryba w Pomidorach po Grecku.

Ryba w Pomidorach po Grecku. Składniki: zgrabne filety z ryby oliwa z oliwek sól,pieprz kilka kaparów 1 ząbek czosnku kilka oliwek 3 filety anchois 1/2 szklanki wina   Przepis: Umytą rybę zalewamy sokiem z cytryny i marynujemy ok.godziny.Między czasie na patelnię wlewamy trochę oliwy dodajemy czosnek,kapary,anchois,oliwki i po chwili dolewamy wino i pokrojone pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak dusimy aż wino częściowo odparuje. W misce żaroodpornej układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem ok.20 minut a pod koniec posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego.

Sałatka Bazyliko...

Sałatka Bazyliko. Składniki: 30dkg.pomidorki koktajlowe 1 kulka sera mozzarella czarne oliwki sól,pieprz oliwa z oliwek świeża bazylia 1 czerwona cebula 1 papryka. cytryna   Przepis: Pomidorki pokroić w połówki część na czwórki kilka zostawić w całości.Cebulę pokroić w piórka a paprykę w nieduże paski.Wszystko wrzucić do miski posypać porwaną na drobne kawałki mozzarellą i dorzucić oliwki.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Wszystko delikatnie wymieszać i dorzucić porwane w rękach listki bazylii.Olej wymieszać z sokiem z cytryny i dobrze skropić całość.Jeśli ktoś lubi można dodać rozdrobnioną grzankę.

Minestrone Włoska Zupa Jarzynowa.

Minestrone Włoska Zupa Jarzynowa.   Składniki: 25 dkg.cukini 2 pomidory marchewka  1.5l.bulion warzywny 1 cebula 3 ziemniaki ząbek czosnku sól, pieprz trochę tartego parmezanu bazylia tymianek Sposób Przygotowania: Umyte marzywa pokroić w/uznania tak jak lubimy.Z pomidorów najlepiej przed pokrojeniem zdjąć skórkę,czosnek przecisnąć przez praskę.Najpierw na odrobinie oliwy podsmarzamy cebulę i czosnek po chwili dodać marchew i ziemniaki.Po kilku minutach wlać bulion a na końcu dodać cukinię i pomidory.Doprawić do smaki i przyprawić ziołami.Podawać posypaną tartym parmezanem.Do zupy w/guznania mozna dodać zielony groszek fasolkę szparagową lub makaron.

Grilowany Ananas w Rumie z Lodami.

Grilowany Ananas w Rumie z Lodami.   Składniki:   Ananas świeży 1/4 szklanki rumu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżki imbiru 1/2 gałki lodów  kilka listków mięty     Sposób przygotowania:     Ananasa obrać pokroić w dowolne kawałki . W misce wymieszać, rum, cukier, cynamon i imbir. Marynatą zalać pokrojonego ananasa i przynajmniej przez godzinę schłodzić w lodówce. Rozgrzej grilla kratkę posmaruj niewielką ilością oleju. Ananasa griluj na niewielkim ogniu ze wszystkich stron. Podawać pokropione pozostałą zalewą. Rewelacyjnie smakuje z lodami przybrane listkami mięty. W takim zestawieniu jest wręcz przepyszny i taki polecam. Smacznego.

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Papryka Faszerowana...

    Składniki:   8 papryk 30dkg.mielonej wieprzowiny cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz oregano   Przygotowanie:   Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Cebulę posiekać następnie zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Dodać do tego mięso mielone sól pieprz i oregano lekko przesmażyć i dodać ryż wszystko mieszając.Od umytych papryk odciąć wierzchy pozbyć się pestek i napełnić farszem.Olejem wysmarować żaroodporne naczynie w którym ułożyć papryki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody i podlać papryki.Piec pod przykryciem ok.40 min.w temp.180 C. Papryki wyjąc a pozostały po pieczeniu sos doprawić przecierem pomidorowym zagotować ewentualnie podlać małą ilością wody.Podawać polany sosem.