Przejdź do głównej zawartości

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.

 

Składniki:

1 kg.cebuli

150ml.białego wina

600 ml.bulionu wołowego

1 czerstwa bagietka

do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere

3 łyżki masła

tymianek świeży

 

Przepis:

Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Gulasz po Węgiersku...

Gulasz po Węgiersku   Składniki:   700 gr.łopatki wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g.ziemniaków 3 łyżki oleju 3 pomidory 5 pieczarek 1 papryka może być czerwona 1 łyżeczka papryka mielona szczypta kminku sól i pieprz   Przygotowanie:    Mięso pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek posiekać.Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i paprykę. W garnku rozgrzać olej.Podsmażyć w nim cebulę czosnek i pieczarki następnie wsypać kminek mieloną paprykę i na końcu mięso.Smażyć do zarumienienia.Dolać 600 ml.wody jak ktoś ma może być bulion i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok. godziny.Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować jeszcze 20 min. by smaki się połączyły .Doprawić solą i pieprzem jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrej papryki.Na koniec posypać świeżą pietruszką.Podawać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany w/g uznania.

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .