Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku 30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se
Ja do węgierskiej wersji nie dodaję ziemniaków, za to dużo więcej papryki :) Musi być pożywny taki gulasz, wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAle wyszedł cudny.. te kolory!!
OdpowiedzUsuńTo prawda pysznie i kolorowo się prezentuje
OdpowiedzUsuń