Przejdź do głównej zawartości

Schab Pieczony.

Schab Pieczony.


Składniki:

1.5 kg.schabu bez kości

30 dkg.fasolki szparagowej

1/2 cebuli

jałowiec kilka ziaren

2 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku

sól,pieprz

łyżka mąki 

wino

Papryczka chilli ja używam swoją marynowaną w oliwie

oliwa z oliwek może być olej rzepakowy


Sposób przyrządzenia :


Oczyszczamy schab z nadmiaru tłuszczu i dobrze nakłuwamy nożem ze wszystkich stron.Do miski wlewamy trochą oliwy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę,wyciśnięte dwa ząbki czosnku,majeranek.posiekana papryczkę chilli,jałowiec w całości,doprawiamy pieprzem,solą i tą mieszankę wcieramy w przygotowane wcześniej mięso.Wkładamy do lodówki na godzinę.Schab wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.Dodajemy cala marynatę i przykryty folią aluminiowa pieczemy w piekarniku w temp.190C przez ok 1.5 godz.Miedzy czasie fasolkę wrzucamy na 10 min.do gotującej osolonej wody.Gdy upieczone mięso odpoczywa wlewamy wino do pozostałego sosu trochę odparowujemy i dodajemy  mąkę by zagęścić sos.Na półmisku układamy pokrojone mięso obok kładziemy fasolkę i polewamy sosem.Jeśli ktoś lubi można też dodać ziemniaczki  pokrojone w dużą kostkę,które się upieką razem z mięsem.

 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

  Składniki:   pstrąg patroszony 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny ząbek czosnku sól,pieprz 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Papryczka chilli cebula może być czerwona.   Przygotowanie:   Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę poda