Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku 30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se
Składniki:
OdpowiedzUsuń2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania
1 cebula pokrojona w piórka
2 cukinie pokrojone wg.uznania
4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki
30dkg. pieczarek pokrojonych
łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku posiekane
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
olej
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.
Dziękuję
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM LECZO Z PIECZARKAMI NIE ROBIŁAM ALE NAPEWNA JEST PYSZNE
OdpowiedzUsuń