Przejdź do głównej zawartości

Leczo Domowe

Leczo Domowe


 

 

Składniki:

 

2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania

1 cebula pokrojona w piórka

2 cukinie pokrojone wg.uznania

4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki

30dkg. pieczarek pokrojonych

łyżka papryki słodkiej

2 ząbki czosnku posiekane

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

olej 

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

 

Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.

 

Komentarze

  1. Składniki:

    2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania
    1 cebula pokrojona w piórka
    2 cukinie pokrojone wg.uznania
    4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki
    30dkg. pieczarek pokrojonych
    łyżka papryki słodkiej
    2 ząbki czosnku posiekane
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    olej
    sól
    pieprz
    cukier

    Przygotowanie:

    Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM LECZO Z PIECZARKAMI NIE ROBIŁAM ALE NAPEWNA JEST PYSZNE

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

  Składniki:   pstrąg patroszony 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny ząbek czosnku sól,pieprz 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Papryczka chilli cebula może być czerwona.   Przygotowanie:   Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę poda