Składniki:
600g. łopatki wołowej
1 duża papryka
3 cebule
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
trocha mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Przepis:
Mięso kroimy w sporą kostkę obtaczamy lekko w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju partiami na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę oraz pokrojoną paprykę, rozgnieciony czosnek, zalewamy woda a najlepiej bulionem tak by wszystko było przykryte i gotujemy. Teraz dodajemy pozostałe składniki, dwa rodzaje papryki mielonej, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i cały czas gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem 2-2,5 godziny. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny.
Gotowy podajemy z ziemniakami, kaszą, kluchami lub po prostu z pieczywem. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz