Przejdź do głównej zawartości

Gulasz po Polsku.


Składniki:


600g. łopatki wołowej
1 duża papryka
3 cebule
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
trocha mąki
sól
pieprz
olej do smażenia


Przepis:


Mięso kroimy w sporą kostkę obtaczamy lekko w mące i smażymy na bardzo gorącej patelni na oleju  partiami na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę oraz pokrojoną paprykę, rozgnieciony czosnek, zalewamy woda a najlepiej bulionem tak by wszystko było przykryte i gotujemy. Teraz dodajemy pozostałe składniki, dwa rodzaje papryki mielonej, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i cały czas  gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem 2-2,5 godziny. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub innej zieleniny.
Gotowy podajemy z ziemniakami, kaszą, kluchami lub po prostu z pieczywem. Smacznego


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

  Składniki:   pstrąg patroszony 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanego koperku sok z cytryny ząbek czosnku sól,pieprz 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Papryczka chilli cebula może być czerwona.   Przygotowanie:   Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę poda