Przejdź do głównej zawartości

Posty

Grilowany Ananas w Rumie z Lodami.

Grilowany Ananas w Rumie z Lodami.   Składniki:   Ananas świeży 1/4 szklanki rumu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżki imbiru 1/2 gałki lodów  kilka listków mięty     Sposób przygotowania:     Ananasa obrać pokroić w dowolne kawałki . W misce wymieszać, rum, cukier, cynamon i imbir. Marynatą zalać pokrojonego ananasa i przynajmniej przez godzinę schłodzić w lodówce. Rozgrzej grilla kratkę posmaruj niewielką ilością oleju. Ananasa griluj na niewielkim ogniu ze wszystkich stron. Podawać pokropione pozostałą zalewą. Rewelacyjnie smakuje z lodami przybrane listkami mięty. W takim zestawieniu jest wręcz przepyszny i taki polecam. Smacznego.

Francuska Zupa Cebulowa...

Francuska Zupa Cebulowa.   Składniki: 1 kg.cebuli 150ml.białego wina 600 ml.bulionu wołowego 1 czerstwa bagietka do posypania ser w/g uznania najlepszy gruyere 3 łyżki masła tymianek świeży   Przepis: Obraną cebulę pokroić w piórka.W rondlu rozpuścić połowę masła wrzucić cebulę i zeszklić dodać posiekany tymianek i dalej smażyć aż cebula ładnie się skarmelizuje .Następnie wlać wino zamieszaj i gotuj aż niemal całe odparuje .Nie wolno przypalić bo będzie gorzka.Pokrój bagietkę na małe kromeczki i podpiecz w piekarniku aż się zrumienię z obu stron i posyp starym serem.Teraz do odparowanej cebuli wlej bulion dodaj pieprz sól zamieszaj i zagotuj by smaki się połączyły .Podawać w miseczkach z dodatkiem rumianych kromeczek z bagietki.

Papryka Faszerowana...

    Składniki:   8 papryk 30dkg.mielonej wieprzowiny cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 kostki bulionu warzywnego 4 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz oregano   Przygotowanie:   Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Cebulę posiekać następnie zeszklić na dwóch łyżkach oleju.Dodać do tego mięso mielone sól pieprz i oregano lekko przesmażyć i dodać ryż wszystko mieszając.Od umytych papryk odciąć wierzchy pozbyć się pestek i napełnić farszem.Olejem wysmarować żaroodporne naczynie w którym ułożyć papryki.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody i podlać papryki.Piec pod przykryciem ok.40 min.w temp.180 C. Papryki wyjąc a pozostały po pieczeniu sos doprawić przecierem pomidorowym zagotować ewentualnie podlać małą ilością wody.Podawać polany sosem.      

Marynowane Papryczki Chilli...

Marynowane Papryczki Chilli.   Składniki:   Papryczki chilli najlepiej różnokolorowe 2 łyżeczki soli 1/3 szklani cukru kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki octu 10% 2 szklanki wody.   Przygotowanie:   Umyte papryczki pokroić w grubsze talarki i ładnie poukładać w słoiczkach.Wodę z cukrem solą octem zielem angielskim zagotować i zalać słoiczki.Słoiczki mocno zakręcić i pasteryzować ok. 30 minut.Następnie wyjąć poukładać dnem do góry do wystygnięcia.

Sałatka Ziemniaczana.

Sałatka Ziemniaczana.   Składniki: 1 kg.ziemniaków 1 cebula 5 ogórków konserwowych łodyga selera naciowego świeży koper drobno posiekany 1 łyżeczka soli i pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę zielony groszek   Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurka ale tak by były lekko twardawe obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Selera kroimy w talarki.Majonez zmieszać z jogurtem dodać czosnek sól i pieprz zielony groszek następnie dobrze wymieszać.Pokrojone warzywa przełożyć do miski  wymieszać z sosem i posypać koperkiem. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.  

Gulasz po Węgiersku...

Gulasz po Węgiersku   Składniki:   700 gr.łopatki wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g.ziemniaków 3 łyżki oleju 3 pomidory 5 pieczarek 1 papryka może być czerwona 1 łyżeczka papryka mielona szczypta kminku sól i pieprz   Przygotowanie:    Mięso pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek posiekać.Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i paprykę. W garnku rozgrzać olej.Podsmażyć w nim cebulę czosnek i pieczarki następnie wsypać kminek mieloną paprykę i na końcu mięso.Smażyć do zarumienienia.Dolać 600 ml.wody jak ktoś ma może być bulion i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok. godziny.Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować jeszcze 20 min. by smaki się połączyły .Doprawić solą i pieprzem jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrej papryki.Na koniec posypać świeżą pietruszką.Podawać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany w/g uznania.

Sałatka z Papryki, Ogórków i Marchewki.

 Sałatka z Papryki, Ogórków i Marchewki.     Składniki:   3 duże papryki różnokolorowe 3 ogórki gruntowe 2 marchewki 3 cebule najlepiej czerwone 2 papryczki chilli     Zalewa :   3 szklanki wody 2 łyżki cukru 200 ml. octu 10% ziele angielskie kilka szt. pieprz  gorczyca   Składniki na zalewę gotujemy aż rozpuści się cukier następnie studzimy.Oczyszczone warzywa kroimy w paski i mieszamy. Do słoika wsypujemy gorczycę a następnie  układamy zgrabnie mieszankę warzyw i dopełniamy zalewą.Mocno zakręcamy pasteryzujemy ok 30min.Następnie wykładamy je do góry dnem aż do wystygnięcia.

Placki z Ziemniakami Kurczakiem i Pieczarkami...

  Składniki:   30 dkg.filetów z kurczaka 1 jajko 5 pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego parmezanu sól , pieprz czosnek granulowany papryka słodka olej do smażenia zielenina pietruszka,szczypiorek 2 ziemniaki    Przepis:   Kurczaka pokroić w drobną kostkę,pieczarki i cebulę posiekać.Wszystko zmieszać z jajkiem mąkami startymi ziemniakami zieleniną i serem.Doprawić to do smaku solą,pieprzem,papryka słodką i odrobina czosnku.Całość odstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie uformować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Najlepiej podawać z czymś lekkim np.pyszna sałatka .    

Pierogi z Jagodami.

    Przepis na ciasto:   0.5 kg.mąki pszennej  łyżka masła miękkiego 250 ml.wody letniej 2 łyżki oleju łyżeczka soli 0,5kg jagód 3 łyżki cukru   Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać przez sito dodać wodę,sól i wymieszać.Dodać miękkie masło i olej.Wszystkie składniki wymieszać a później wyrobić na stolnicy.Wyrobione ciasto powinno odpocząć pół godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm.Szklanką powycinać krążki .Na każdy nasypać łyżeczkę jagód trochę cukru i zlepić dokładnie boki.Gotować w osolonej wodzie ok.4-5 min.Podawać ze śmietaną i jak kto lubi odrobiną cukru.    

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą...

Filet z Kurczaka z Szynką i Mozzarellą.   Przepis:   podwójna pierś z kurczaka 4-plastry szynki/najlepiej dojrzewająca/ 2-kulki mozzarelli /może być inny ser/ sól pieprz bułka tarta trochę maki jajo olej   Sposób przygotowania:   W filecie drobiowym ostrym nożem robimy nacięcie tak by powstała szufladka następnie doprawiamy w środku solą i pieprzem i faszerujemy szynką i serem.Całość panierujemy i smażymy na niezbyt wysokim ogniu tak by filet miał piękny złoty kolor ale i środek był dopieczony a ser się rozpuścił.Podajemy gorące prosto z patelni.