Kurczak Basilico. Składniki: 800 dkg.kurczaka ale mogą być same nóżki i skrzydełka świeża bazylia pęczek białe wino oliwa 2 cebule 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu sól pieprz Przygotowanie: Kurczaka poporcjowanego oprószyć solą i pieprzem dobrze obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie i wyjąć na talerz. Teraz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory i posiekany czosnek .Wszystko dusimy .Gdy się dobrze zeszkli dodajemy kurczaka i podlewamy winem a chwilę później bulionem.Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości tak by sos się prawie całkowicie zredukował.Gdy już jest gotowy posypujemy posiekana drobno bazylią mieszamy i wykładamy na półmisek. Można podawać z pieczywem sałatkami frytkami.Smacznego.