Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatka z Pomidorów Mozzarelli i Bzylii

Sałatka z Pomidorów Mozzarelli i Bazylii   Składniki :   3 - 4 różnokolorowe pomidory 2 kulki mozzarelli kilka listków świeżej bazylii sól pieprz oliwa     Przygotowanie:   Pomidory i mozzarellę kroimy w grube plastry i układamy na talerzu kolorami na przemian przekładając każdy rząd mozzarellą. Przystrajamy listkami bazylii. przyprawiamy pieprzem i solą. Ja lubię sałatkę skropioną delikatnie oliwą. Smacznego.  

Jesienna Kanapka.

  Składniki:   2 kromki najlepiej krojone wzdłuż bochenka dobrego zdrowego chleba 3-4 pomidory w różnych kolorach  świeże listki bazylii masło  pieprz sól oliwa   Przepis:   Do porwanych i roztartych liści bazylii dodaj masło i dokładnie mieszamy. Pomidory myjemy i kroimy na nie zbyt grube plastry. Kromki chleba smarujemy masłem bazyliowym i układamy kolorowe plastry pomidora. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Kroimy pod różnymi kontami w nierówne kawałki tak by  prezentowały się wspaniale. Jeśli ktoś lubi można skropić delikatnie oliwą i przybrać listkami bazylii. Smacznego.    

Oliwki i Oliwa z Oliwek.

Oliwki i Oliwa z Oliwek. Roślina która jest uprawiana od kilku tysięcy lat w rejonie Morza Śródziemnego głównie Grecja, Hiszpania, Włochy a także w Albanii, Jugosławii, Francji ale też w innych  miejscach na świecie w niemal całej Afryce, Australii , Nowej Zelandii w USA na Hawajach. Z owoców i nasion produkowany jest, olej jadalny oliwa. Owoce również nadają się do spożycia po wcześniejszym odpowiednim spreparowaniu. Można je przygotować na wiele sposobów.  Po wcześniejszym wymoczeniu w solance są drylowane a następnie nadziewane papryką, kaparami, anchois, czosnkiem , migdałami. Mamy oliwki czarne i zielone. Pochodzą z tych samych drzew oliwnych, o ich kolorze decyduje etap dojrzewania te zielone są po prostu zrywane wcześniej. W kuchni Śródziemnomorskiej,używanej za bardzo zdrową oliwki i oliwa używane są w wielu potrawach. Idealny do smażenia jak i do sałatek. Mówią tam zjedz 7 oliwek a będziesz żył 100 lat. Oliwki są owocami dość  kalorycznymi 100g to ok.150 kcal. w zależno

Roladki z Miesa Mielonego z Fetą.

Roladki z Mięsa Mielonego z Fetą. Składniki: 300g. mięsa mielonego/szynka, łopatka/ 1 jajko 150g sera fety bułka tarta sól pieprz olej do smażenia   Przygotowanie:   Zmielone mięso mieszamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem na jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest nie odpowiednia dodajemy trochę bułki tartej . Mięso dzielimy na 4-6 części w zależności od tego jak duże mają być roladki. Teraz każdą porcję rozpłaszczamy tak by powstał zgrabny kwadrat. Rozdrobnioną wcześniej fetę rozsmarowujemy na mięsie  na 3/4 długości. Tak przygotowane zwijamy w rulonik  podobne jak robi się sushi i doprze zagniatamy miejsca połączeń  by się nie rozpadły podczas pieczenia. Najlepiej zwijać na foli przeźroczystej, nie kleją się i lepiej się zwijają. Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Zamiast roladek można przygotować inne kształty a  fetę zastąpić innym serem . Smacznego.

Pyszny Kotlet Jajeczny z Salsą.

Pyszny Kotlet Jajeczny z Salsą.   Składniki: 8 świeżych jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 duża cebula pęczek szczypiorku lub cebuli dymki, może też być kolendra bułka tarta sól pieprz  oliwa lub olej do smażenia 1 mała czerwona cebula 1 papryka 4 pomidory Przepis:   Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i wcześniej posiekaną drobno i podsmażoną cebulę. Wszystko dobrze mieszamy dodając trochę bułki tartej w/g uznania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy zgrabne kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.   Salsa: Niezbyt drobno siekamy czerwoną cebulkę paprykę i pomidory wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Wszystko mieszamy skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku. Kotleciki podajemy z salsą ale smakuję też idealnie z ziemniakami podpiekanymi jak

Fajny Sposób na Przechowywanie Przetworów na Zimę...

Fajny Sposób na Przechowywanie Przetworów na Zimę.   Miejsce gdzie składamy i przechowujemy zakonserwowane przetwory na zimę musi być zaciemnione i chłodne ale takie by w zimie temperatura była powyżej zera stopni. Najlepsza jest piwnica spiżarnia.Może tez być garaż.

Przyprawy. Kocham Bazylię...

Kocham Bazylię.    Bazylia na dobre zagościła do naszej kuchni. Występuje w postaci suszonej mrożonej ale najbardziej kochamy tą świeżą  co dopiero zerwaną. Łatwo dostępna, można kupić prawie w każdym sklepie. Dodajemy ją do pizzy, makaronów świeżą lub w postaci pesto. Idealnie pasuje do pomidorów i różnego rodzaju sałatek . Gdy chcemy dodać do gotujących potraw należy zrobić to na samym końcu gdyż w trakcie obróbki cieplnej traci swoje walory smakowe. Nie należy jej kroić. Dodajemy listki w całości a jeśli są duże rwiemy na mniejsze kawałki w rekach. To dla zainteresowanych przygotowaniem pesto.-http://npkzcs.blogspot.com/2015/09/pesto-bazylowe.html

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym...

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym.   Składniki:   świeży kalafior  300g świeżych pomidorów ząbek czosnku mała cebula sól pieprz 3-4 duże łyżki śmietany łyżka oliwy łyżka cukru   Przygotowanie:   Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie tak by był al dente (ok.10min). Sparzone pomidory obieramy ze skórki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę rozgnieciony czosnek. Gdy składniki są miękkie blenderem rozdrabniamy. Teraz zagotowujemy dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podajemy w całości lub podzielony na różyczki polany sosem. Posypujemy kolendrą jeśli ktoś lubi. Na pewno są osoby które nie lubią sosu dla nich polecam inny sposób. Zrumienić masło dodać bułkę tartą i tym polać kalafiora smakuje również doskonale.Smacznego.

Tatar Idealny...

Tatar Idealny...   Składniki:   200g. polędwicy wołowej ogórek konserwowy duża łyżka musztardy ostrej 2-3 fileciki anchois 2 cebulki szalotki duża łyżka kaparów kilka grzybów marynowanych 1-2 żółtka to zależy jak lubimy 2 duże łyżki oliwy sól pieprz.   Przepis:   Polędwicę kroimy w paski, następnie ostrym nożem drobniutko siekamy. Nie polecam mielenia bo wtedy zrobimy jednolitą masę a tego nie chcemy. Pozostałe składniki drobniutko kroimy. Pokrojoną polędwicę mieszamy z żółtkiem, oliwą, musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy na środku talerza. Na około układamy pozostałe dodatki. Podajemy z pieczywem lub z grzankami. Polędwica jest droga więc możemy ją zastąpić innym kawałkiem dobrej chudej wołowiny. Smacznego.

Sałatka z Papryki, Ogórków i Cebuli...

Sałatka z Papryki, Ogórków i Cebuli   Składniki.   2 kg. świeżej papryki w różnych kolorach 0,5 kg. cebuli 0,5 kg ogórków gruntowych pęczek koperku Zalewa. 2l. wody 0,25l. octu 10% 150g. cukru 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego   Przepis:   Paprykę cebulę i ogórki kroimy w plastry. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Teraz nakładamy do słoików i niezbyt mocno ugniatamy. Do wody dodajemy wszystkie składniki marynaty i zagotowujemy. Zalewamy słoiki napełnione sałatką i mocno zakręcamy. Przekładamy do wysokiego naczynia zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 min. od momentu gdy woda zacznie się gotować. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Pesto Bazyliowe...

Pesto Bazyliowe.   Składniki.   pęczek bazylii 30 gr. startego parmezanu 30 gr. pinioli 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa   Przepis.   Do blendera wrzucamy czosnek, uprażone na patelni piniole i rozdrabniamy. Dodajemy pęczek bazylii miksujemy dolewając oliwę w takiej ilości by nie było za rzadkie. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piniole możemy zastąpić orzechami włoskimi lub pistacjami. Smacznego.

Suszone Pomidory...

Suszone Pomidory.   Składniki:   2 kg. pomidorów podłużnych np. Lima czosnek 3-4 ząbki łyżka oregano łyżka tymianku łyżka rozmarynu łyżka soli 5 łyżek octu jabłkowego olej lub oliwa   Przepis:   Umyte pomidory pokroić w/g uznania na połówki lub ćwiartki. Suszymy na słońcu wtedy to trwa długo lub w piekarniku w temperaturze 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach (ok.10 godz). Suszymy tak by były lekko miękkie. Gdy pomidory są gotowe przekładamy je do miski solimy dodajemy rozdrobniony czosnek skrapiamy octem dodajemy wszystkie zioła i mieszamy. Teraz nakładamy do wyparzonych słoików zalewamy gorącą oliwą i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min. od momentu gdy woda zacznie się gotować. Gotowe najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu.

Kompot z Wiśni w Słoiku(Przetwory na Zimę)...

Kompot z św Słoiku(Przetwory na Zimę)   Składniki:   wiśnie  cukier przegotowana woda   Przygotowanie:   Do słoika 0,9l. wsypujemy umyte odsączone wiśnie tak by zapełnić go w 3/4. Dodajemy 3 łyżki stołowe cukru i zalewamy przegotowaną wodą i mocno zakręcamy. Teraz układamy w garnku wyściełanym ścierka zalewamy wodą i pasteryzujemy przez ok.20 min. licząc od momentu aż woda zacznie się gotować. Po tym czasie wyjmujemy i układamy do góry nogami aż do wystygnięcia.    

Kurczak z Mleczkiem Kokosowym w Czerwonym Curry...

Kurczak z Mleczkiem Kokosowym w Czerwonym Curry.   Składniki:   olej do smażenia papryczka chilli 300-400 g pokrojonego kurczaka przyprawa do czerwonego curry kolendra  100 g pokrojonego melona  sos ostrygowy 400 ml mleczka kokosowego sól i pieprz   Przygotowanie:   Zrumienić kurczaka na oleju dodać przyprawę do czerwonego curry.Wlać mleczko kokosowe i gotować 3-4 minuty. Dodać do smaki sos ostrygowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać najlepiej z chińskim makaronem jajecznym lub z ryżem. Udekorować melonem , kolendrą i pokrojoną papryczką chilli.

Naleśniki z Pesto z Rukoli i Mozzarellą...

Naleśniki z Pesto z Rukoli i Mozzarellą,   Składniki:   2 jajka szklanka mąki szklanka mleka sól, pieprz marchewka obgotowana mozzarella garść tartego parmezanu ząbek czosnku 1/3 szklanki orzechów piniowych podrumienionych delikatnie na patelni oliwa porcja rukoli woda mocno gazowana   Przygotowanie:   Mieszamy mąkę z mlekiem, jajkami,wodą gazowaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze mieszamy. Gdy za rzadkie dodajemy maki. Rozgrzewamy patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy niezbyt grube naleśniki. Do blendera wkładamy umyta rukolę, rozgnieciony czosnek, orzeszki, wlewamy oliwę i miksujemy .Pod sam koniec dosypujemy parmezan, sól, pieprz i już tylko lekko mieszamy.Do naleśników wkładamy pokrojoną mozzarelle zwijamy lub składamy w kopertę i zapiekamy by ser się rozpuścił.Wykładamy na półmisek polewamy pesto i ozdabiamy pokrojoną marchewka kilkoma całymi orzeszkami i listkami rukoli .Smacznego.

Sałatka Prosta Smaczna i Zdrowa...

Sałatka Prosta Smaczna i Zdrowa.   Składniki.   10 pomidorów koktajlowych 4 kulki mozzarelli  5 plastrów chudej dobrej szynki może być też parmeńska kilka liści bazylii sól, pieprz do smaku   Przygotowanie:   Na ładnym półmisku układamy mozzarelle na listkach bazylii dodajemy pokrojone na połówki pomidorki a w środek wkładamy zwinięte w różyczkę plastry szynki.Całość możemy doprawić solą, pieprzem do smaku. Smacznego

Zapiekany Makaron z Kurczakiem...

Zapiekany Makaron z Kurczakiem.   Składniki:   200 g. makaronu penne 2-3 ząbki czosnku 0,5 kg. fileta z kurczaka średnia cebula 2 łyżki oliwy sól pieprz puszka pokrojonych pomidorów łyżka cukru 30 dkg. tartego sera   Przepis:   Umytego osuszonego kurczaka drobno pokroić przyprawić i lekko zrumienić wraz z pokrojoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do naczynia nakładamy warstwę makaronu kurczaka tak żeby było po dwie warstwy każdego. Zalać to pomidorami które wcześniej zostały lekko rozdrobnione, zagotowane i doprawione solą,pieprzem i cukrem.Na końcu górę posypujemy startym serem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180C na 20-25 min. Danie jest smaczne i bardzo pożywne.

Szaszłyki Drobiowe z Suszonymi Pomidorami...

  Składniki:   2 filety z kurczaka 200 g. pomidorów suszonych w zalewie Średnia cebula najlepiej czerwona Papryka czerwona i zielona  Papryka ostra Cytryna Sól Pieprz   Przygotowanie:   Mięso myjemy osuszamy i kroimy na niezbyt grube kawałki . Oprószamy solą ostrą papryka i świeżo zmielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy kroimy na połówki. Na podobnej wielkości kawałki kroimy cebulę. Teraz na namoczone wcześniej patyczki lub metalowe szpadki nabijamy na przemian mięso pomidor, cebula, paprykę. Najlepiej smakują z grilla ale można piec również w piekarniku. Gotowe układamy na półmisku dodajemy kilka ćwiartek cytryny. Podawać z sałatką np. ziemniaczaną. Nie może się obejść oczywiście bez musztardy i keczupu.

Pieczarki Faszerowane...

Pieczarki Faszerowane.   Składniki:   10 dużych świeżych pieczarek 30 dkg. szynki 30 dkg. startego sera 3 łyżki masła oliwa sól, pieprz 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej mała cebula szczypiorek   Przygotowanie:   Czyścimy pieczarki i oddzielamy od nich nóżki .Nie myjemy w wodzie by nie nasiąkły same mają sporo wilgoci w sobie.Drobniutko siekamy cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie i dodajemy posiekane nóżki i ze dwie całe pieczarki  wyciśnięty czosnek i posiekaną szynkę. Smażymy na gorącej patelni by odparować nadmiar wody. Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorem doprawiamy solą i pieprzem.Kapelusze solimy i nakładamy farsz, trochę masła na środek i posypujemy startym serem.Gotowe wkładamy do naczynia i smażymy w piekarniku w temp.180C przez ok.25 min. Są pyszne na ciepło.

Kurczak Basilico...

Kurczak Basilico. Składniki:   800 dkg.kurczaka ale mogą być same nóżki i skrzydełka świeża bazylia pęczek białe wino oliwa 2 cebule 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu  sól pieprz    Przygotowanie:   Kurczaka poporcjowanego oprószyć solą i pieprzem dobrze obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie i wyjąć na talerz. Teraz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory i posiekany czosnek .Wszystko dusimy .Gdy się dobrze zeszkli dodajemy kurczaka i podlewamy winem a chwilę później bulionem.Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości tak by sos się prawie całkowicie zredukował.Gdy już jest gotowy posypujemy posiekana drobno bazylią mieszamy i wykładamy na półmisek. Można podawać z pieczywem sałatkami frytkami.Smacznego.