Składniki: 6 jajek 2 słodkie pomidorki 30 ml. mleka lub śmietany 50g. ser feta kilka listków bazylii duża łyżka masła mała cebula ząbek czosnku sól pieprz trochę zieleniny do posypania przed podaniem Przepis: Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszamy cały czas dodajemy pokrojone pomidorki i smażymy do momentu jak się wszystko dobrze zeszkli i będzie miękkie. Jajka należy roztrzepać wraz z mlekiem doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy ser drobno posiekany lub starty oraz porwane listki bazylii i tą mieszankę wlewamy na wcześniej zeszklone dodatki. Smażymy na niedużym ogniu delikatnie mieszając. By nie odwracać wkładamy do rozgrzanego piekarnika pod grill by dopiekła się góra. Można też przygotować frittatę z boczkiem, chorizo, brokułami, szpinakiem czy grzybami. Wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych.