Przejdź do głównej zawartości

Posty

Zielona Salsa (Salsa Verde)

Zielona Salsa (Salsa Verde) Składniki:     pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 6 filetów anchois 2-3 ząbki czosnku 1 korniszon   1 łyżki octu winnego 1/2 małej cebuli 2 duże łyżki kaparów oliwa z oliwek cytryna sól pieprz       Przepis:     W blenderze rozdrabiamy czosnek, cebulę. Do tego wrzucamy oberwane listki pietruszki, bazylii,  ogórka bez nasion, porwane na kawałki anchois i kapary. Wszystko rozdrabniamy. Dodajemy starta skórkę z cytryny  i ocet. Miksujemy stopniowo wlewając oliwę tak by konsystencja przypominała rzadki majonez. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny . Smacznego  

Omlet po Włosku.

Omlet po Włosku. Składniki:     3 jajka 2 łyżki dobrej śmietany sól pieprz 25g. masła 30g. sera tartego kilka posiekanych listków świeżej mięty a jak nie ma to może być kolendra  dojrzały duży pomidor     Przepis:   Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę, pokrojoną zieleninę, drobniutko posiekaną połówkę pomidora i doprawiamy do smaku  solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni roztapiamy masło i gdy jest gorące wlewamy jajka. Na początku można lekko zamieszać ale gdy zaczyna tężeć już nie ruszamy. Posypujemy startym serem i przykrywamy na chwilę pokrywką. Wykładamy na talerz posypujemy zielenina i przystrajamy pomidorem. Super smakuje z tostami ale i świeżym pieczywem. Smacznego.      

Udko z Kurczaka po Naszemu.

Udko z Kurczaka po Naszemu. Składniki:     2 udka z kurczaka łyżeczka ostrej papryki olej trochę masła  sól pieprz 2 ząbki czosnku kolendra   Przepis:   Udka z kurczaka myjemy osuszamy. Obcinamy nadmiar skóry jednak nie pozbywamy się całkowicie. Przecinam w przegubie na połowę ale nie jest to konieczne, można piec w całości. Do miseczki wlewamy trochę oleju wsypujemy paprykę ostrą wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Do tego wrzucamy kurczaka i obtaczamy w marynacie. Dobrze by tam zostały przez 2-3 godz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło wykładamy kurczaka i podlewamy marynatą. Opiekamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Żeby doszły i były miękkie przekładamy do rozgrzanego piekarnika 200C na ok.10 min. Zaglądamy i sprawdzamy by się nie przypaliły. Jeśli maja ładny wygląd i są miękkie możemy podawać przybrane kolendrą. Smacznego.

Moja Pizza

Moja Pizza   Składniki:     0,4 litra ciepłej wody 600g. maki  5g. drożdży  15g. soli 2-3 łyżki oliwy sos pomidorowy 2-3 kulki mozzarelli  kilka liści bazylii Przepis: W ciepłej wodzie ok.40 stopni rozrabiamy drożdże przykrywamy ściereczką i czekamy jak zaczną działać. Teraz dodajemy stopniowo mąkę i dobrze mieszamy łącząc z solą i oliwą. Odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i rozciągamy. Wcale nie musi być idealnie okrągła wręcz przeciwnie dziwne kształty mają swój urok. Tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym zrobionym ze zmiksowanych pomidorów z dodatkiem bazylii soli i pieprzu, można też użyć gotowy. Na sos układamy porwane kawałki mozzarelli i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 10-15 min. Gotową skrapiamy delikatnie oliwą i przyozdabiamy listkami bazylii. Smacznego.  

Leczo Domowe

Leczo Domowe     Składniki:   2 papryki różnokolorowe pokrojone wg.uznania 1 cebula pokrojona w piórka 2 cukinie pokrojone wg.uznania 4 pomidory pokrojone w kostkę bez skórki 30dkg. pieczarek pokrojonych łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej  sól pieprz cukier   Przygotowanie:   Do garnka wlewamy oliwę dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i podlewamy delikatnie bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min. Teraz dodajemy przecier pomidorowy, słodka paprykę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli będzie zbyt kwaśne cukrem. Wszystko gotujemy jeszcze chwilę tak by smaki się połączyły. Pyszne na gorąco ale lubię też na zimno. Nie pozostaje Mi nic innego jak życzyć Smacznego.  

Sałatka z Pomidorów Mozzarelli i Bzylii

Sałatka z Pomidorów Mozzarelli i Bazylii   Składniki :   3 - 4 różnokolorowe pomidory 2 kulki mozzarelli kilka listków świeżej bazylii sól pieprz oliwa     Przygotowanie:   Pomidory i mozzarellę kroimy w grube plastry i układamy na talerzu kolorami na przemian przekładając każdy rząd mozzarellą. Przystrajamy listkami bazylii. przyprawiamy pieprzem i solą. Ja lubię sałatkę skropioną delikatnie oliwą. Smacznego.  

Jesienna Kanapka.

  Składniki:   2 kromki najlepiej krojone wzdłuż bochenka dobrego zdrowego chleba 3-4 pomidory w różnych kolorach  świeże listki bazylii masło  pieprz sól oliwa   Przepis:   Do porwanych i roztartych liści bazylii dodaj masło i dokładnie mieszamy. Pomidory myjemy i kroimy na nie zbyt grube plastry. Kromki chleba smarujemy masłem bazyliowym i układamy kolorowe plastry pomidora. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Kroimy pod różnymi kontami w nierówne kawałki tak by  prezentowały się wspaniale. Jeśli ktoś lubi można skropić delikatnie oliwą i przybrać listkami bazylii. Smacznego.    

Oliwki i Oliwa z Oliwek.

Oliwki i Oliwa z Oliwek. Roślina która jest uprawiana od kilku tysięcy lat w rejonie Morza Śródziemnego głównie Grecja, Hiszpania, Włochy a także w Albanii, Jugosławii, Francji ale też w innych  miejscach na świecie w niemal całej Afryce, Australii , Nowej Zelandii w USA na Hawajach. Z owoców i nasion produkowany jest, olej jadalny oliwa. Owoce również nadają się do spożycia po wcześniejszym odpowiednim spreparowaniu. Można je przygotować na wiele sposobów.  Po wcześniejszym wymoczeniu w solance są drylowane a następnie nadziewane papryką, kaparami, anchois, czosnkiem , migdałami. Mamy oliwki czarne i zielone. Pochodzą z tych samych drzew oliwnych, o ich kolorze decyduje etap dojrzewania te zielone są po prostu zrywane wcześniej. W kuchni Śródziemnomorskiej,używanej za bardzo zdrową oliwki i oliwa używane są w wielu potrawach. Idealny do smażenia jak i do sałatek. Mówią tam zjedz 7 oliwek a będziesz żył 100 lat. Oliwki są owocami dość  kalorycznymi 100g to ok.150 kcal. w zależno

Roladki z Miesa Mielonego z Fetą.

Roladki z Mięsa Mielonego z Fetą. Składniki: 300g. mięsa mielonego/szynka, łopatka/ 1 jajko 150g sera fety bułka tarta sól pieprz olej do smażenia   Przygotowanie:   Zmielone mięso mieszamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem na jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest nie odpowiednia dodajemy trochę bułki tartej . Mięso dzielimy na 4-6 części w zależności od tego jak duże mają być roladki. Teraz każdą porcję rozpłaszczamy tak by powstał zgrabny kwadrat. Rozdrobnioną wcześniej fetę rozsmarowujemy na mięsie  na 3/4 długości. Tak przygotowane zwijamy w rulonik  podobne jak robi się sushi i doprze zagniatamy miejsca połączeń  by się nie rozpadły podczas pieczenia. Najlepiej zwijać na foli przeźroczystej, nie kleją się i lepiej się zwijają. Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Zamiast roladek można przygotować inne kształty a  fetę zastąpić innym serem . Smacznego.

Pyszny Kotlet Jajeczny z Salsą.

Pyszny Kotlet Jajeczny z Salsą.   Składniki: 8 świeżych jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 duża cebula pęczek szczypiorku lub cebuli dymki, może też być kolendra bułka tarta sól pieprz  oliwa lub olej do smażenia 1 mała czerwona cebula 1 papryka 4 pomidory Przepis:   Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i wcześniej posiekaną drobno i podsmażoną cebulę. Wszystko dobrze mieszamy dodając trochę bułki tartej w/g uznania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy zgrabne kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.   Salsa: Niezbyt drobno siekamy czerwoną cebulkę paprykę i pomidory wcześniej pozbawione gniazd nasiennych. Wszystko mieszamy skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku. Kotleciki podajemy z salsą ale smakuję też idealnie z ziemniakami podpiekanymi jak

Fajny Sposób na Przechowywanie Przetworów na Zimę...

Fajny Sposób na Przechowywanie Przetworów na Zimę.   Miejsce gdzie składamy i przechowujemy zakonserwowane przetwory na zimę musi być zaciemnione i chłodne ale takie by w zimie temperatura była powyżej zera stopni. Najlepsza jest piwnica spiżarnia.Może tez być garaż.

Przyprawy. Kocham Bazylię...

Kocham Bazylię.    Bazylia na dobre zagościła do naszej kuchni. Występuje w postaci suszonej mrożonej ale najbardziej kochamy tą świeżą  co dopiero zerwaną. Łatwo dostępna, można kupić prawie w każdym sklepie. Dodajemy ją do pizzy, makaronów świeżą lub w postaci pesto. Idealnie pasuje do pomidorów i różnego rodzaju sałatek . Gdy chcemy dodać do gotujących potraw należy zrobić to na samym końcu gdyż w trakcie obróbki cieplnej traci swoje walory smakowe. Nie należy jej kroić. Dodajemy listki w całości a jeśli są duże rwiemy na mniejsze kawałki w rekach. To dla zainteresowanych przygotowaniem pesto.-http://npkzcs.blogspot.com/2015/09/pesto-bazylowe.html

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym...

Gotowany Kalafior z Sosem Pomidorowo - Śmietankowym.   Składniki:   świeży kalafior  300g świeżych pomidorów ząbek czosnku mała cebula sól pieprz 3-4 duże łyżki śmietany łyżka oliwy łyżka cukru   Przygotowanie:   Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie tak by był al dente (ok.10min). Sparzone pomidory obieramy ze skórki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę rozgnieciony czosnek. Gdy składniki są miękkie blenderem rozdrabniamy. Teraz zagotowujemy dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podajemy w całości lub podzielony na różyczki polany sosem. Posypujemy kolendrą jeśli ktoś lubi. Na pewno są osoby które nie lubią sosu dla nich polecam inny sposób. Zrumienić masło dodać bułkę tartą i tym polać kalafiora smakuje również doskonale.Smacznego.

Tatar Idealny...

Tatar Idealny...   Składniki:   200g. polędwicy wołowej ogórek konserwowy duża łyżka musztardy ostrej 2-3 fileciki anchois 2 cebulki szalotki duża łyżka kaparów kilka grzybów marynowanych 1-2 żółtka to zależy jak lubimy 2 duże łyżki oliwy sól pieprz.   Przepis:   Polędwicę kroimy w paski, następnie ostrym nożem drobniutko siekamy. Nie polecam mielenia bo wtedy zrobimy jednolitą masę a tego nie chcemy. Pozostałe składniki drobniutko kroimy. Pokrojoną polędwicę mieszamy z żółtkiem, oliwą, musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy na środku talerza. Na około układamy pozostałe dodatki. Podajemy z pieczywem lub z grzankami. Polędwica jest droga więc możemy ją zastąpić innym kawałkiem dobrej chudej wołowiny. Smacznego.

Sałatka z Papryki, Ogórków i Cebuli...

Sałatka z Papryki, Ogórków i Cebuli   Składniki.   2 kg. świeżej papryki w różnych kolorach 0,5 kg. cebuli 0,5 kg ogórków gruntowych pęczek koperku Zalewa. 2l. wody 0,25l. octu 10% 150g. cukru 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego   Przepis:   Paprykę cebulę i ogórki kroimy w plastry. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Teraz nakładamy do słoików i niezbyt mocno ugniatamy. Do wody dodajemy wszystkie składniki marynaty i zagotowujemy. Zalewamy słoiki napełnione sałatką i mocno zakręcamy. Przekładamy do wysokiego naczynia zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 min. od momentu gdy woda zacznie się gotować. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Pesto Bazyliowe...

Pesto Bazyliowe.   Składniki.   pęczek bazylii 30 gr. startego parmezanu 30 gr. pinioli 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa   Przepis.   Do blendera wrzucamy czosnek, uprażone na patelni piniole i rozdrabniamy. Dodajemy pęczek bazylii miksujemy dolewając oliwę w takiej ilości by nie było za rzadkie. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piniole możemy zastąpić orzechami włoskimi lub pistacjami. Smacznego.

Suszone Pomidory...

Suszone Pomidory.   Składniki:   2 kg. pomidorów podłużnych np. Lima czosnek 3-4 ząbki łyżka oregano łyżka tymianku łyżka rozmarynu łyżka soli 5 łyżek octu jabłkowego olej lub oliwa   Przepis:   Umyte pomidory pokroić w/g uznania na połówki lub ćwiartki. Suszymy na słońcu wtedy to trwa długo lub w piekarniku w temperaturze 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach (ok.10 godz). Suszymy tak by były lekko miękkie. Gdy pomidory są gotowe przekładamy je do miski solimy dodajemy rozdrobniony czosnek skrapiamy octem dodajemy wszystkie zioła i mieszamy. Teraz nakładamy do wyparzonych słoików zalewamy gorącą oliwą i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min. od momentu gdy woda zacznie się gotować. Gotowe najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu.

Kompot z Wiśni w Słoiku(Przetwory na Zimę)...

Kompot z św Słoiku(Przetwory na Zimę)   Składniki:   wiśnie  cukier przegotowana woda   Przygotowanie:   Do słoika 0,9l. wsypujemy umyte odsączone wiśnie tak by zapełnić go w 3/4. Dodajemy 3 łyżki stołowe cukru i zalewamy przegotowaną wodą i mocno zakręcamy. Teraz układamy w garnku wyściełanym ścierka zalewamy wodą i pasteryzujemy przez ok.20 min. licząc od momentu aż woda zacznie się gotować. Po tym czasie wyjmujemy i układamy do góry nogami aż do wystygnięcia.    

Kurczak z Mleczkiem Kokosowym w Czerwonym Curry...

Kurczak z Mleczkiem Kokosowym w Czerwonym Curry.   Składniki:   olej do smażenia papryczka chilli 300-400 g pokrojonego kurczaka przyprawa do czerwonego curry kolendra  100 g pokrojonego melona  sos ostrygowy 400 ml mleczka kokosowego sól i pieprz   Przygotowanie:   Zrumienić kurczaka na oleju dodać przyprawę do czerwonego curry.Wlać mleczko kokosowe i gotować 3-4 minuty. Dodać do smaki sos ostrygowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać najlepiej z chińskim makaronem jajecznym lub z ryżem. Udekorować melonem , kolendrą i pokrojoną papryczką chilli.

Naleśniki z Pesto z Rukoli i Mozzarellą...

Naleśniki z Pesto z Rukoli i Mozzarellą,   Składniki:   2 jajka szklanka mąki szklanka mleka sól, pieprz marchewka obgotowana mozzarella garść tartego parmezanu ząbek czosnku 1/3 szklanki orzechów piniowych podrumienionych delikatnie na patelni oliwa porcja rukoli woda mocno gazowana   Przygotowanie:   Mieszamy mąkę z mlekiem, jajkami,wodą gazowaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze mieszamy. Gdy za rzadkie dodajemy maki. Rozgrzewamy patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy niezbyt grube naleśniki. Do blendera wkładamy umyta rukolę, rozgnieciony czosnek, orzeszki, wlewamy oliwę i miksujemy .Pod sam koniec dosypujemy parmezan, sól, pieprz i już tylko lekko mieszamy.Do naleśników wkładamy pokrojoną mozzarelle zwijamy lub składamy w kopertę i zapiekamy by ser się rozpuścił.Wykładamy na półmisek polewamy pesto i ozdabiamy pokrojoną marchewka kilkoma całymi orzeszkami i listkami rukoli .Smacznego.